zywieniesportowcow.pl

Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Najlepszy smak często ukrywa się w najprostszych przepisach. Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami i aromatycznym serem gruyère to właśnie jedno z tych połączeń. Naprawdę warto go spróbować.

Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami

Najlepszy smak często ukrywa się w najprostszych przepisach. Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami i aromatycznym serem gruyère to właśnie jedno z tych połączeń. Naprawdę warto go spróbować.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 4 szt.
śmietana kwaśna - 1 łyżka
masło - 4 łyżki
pieczarka - 6 szt.
szalotka - 1 szt.
natka pietruszki - 1 gałązka
ser gruyere - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Szalotkę kroimy w kostkę, natkę pietruszki dość drobno siekamy, pieczarki kroimy w plastry.
2.PODSMAŻAMY NADZIENIE:
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy szalotkę i pieczarki. Całość solimy do smaku i smażymy, aż pieczarki się delikatnie zarumienią, a cebula zeszkli. Na koniec na patelnię wrzucamy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
3.UBIJAMY JAJKA NA OMLET:
Jajka i śmietanę umieszczamy w misce, delikatnie ubijamy i doprawiamy solą i pieprzem.
4.SMAŻYMY OMLET:
Na patelni roztapiamy pozostałe 2 łyżki masła i wylewamy masę jajeczną. Omlet smażymy, odsuwając jajka od brzegów patelni i przelewając surową masę na brzegi. Czynność powtarzamy, aż na wierzchu pozostanie niewiele surowych jajek, i wyłączamy ogień.
5.NADZIEWAMY I PODAJEMY OMLET:
Na omlet wykładamy podsmażone składniki nadzienia i ścieramy ser. Omlet zsuwamy z patelni na talerz, składając go jednocześnie na pół.
Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Szalotkę kroimy w kostkę, natkę pietruszki dość drobno siekamy, pieczarki kroimy w plastry.

2

PODSMAŻAMY NADZIENIE

Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy szalotkę i pieczarki. Całość solimy do smaku i smażymy, aż pieczarki się delikatnie zarumienią, a cebula zeszkli. Na koniec na patelnię wrzucamy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

3

UBIJAMY JAJKA NA OMLET

Jajka i śmietanę umieszczamy w misce, delikatnie ubijamy i doprawiamy solą i pieprzem.

4

SMAŻYMY OMLET

Na patelni roztapiamy pozostałe 2 łyżki masła i wylewamy masę jajeczną. Omlet smażymy, odsuwając jajka od brzegów patelni i przelewając surową masę na brzegi. Czynność powtarzamy, aż na wierzchu pozostanie niewiele surowych jajek, i wyłączamy ogień.

5

NADZIEWAMY I PODAJEMY OMLET

Na omlet wykładamy podsmażone składniki nadzienia i ścieramy ser. Omlet zsuwamy z patelni na talerz, składając go jednocześnie na pół.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

833,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

416,9 kcal

🥑

Tłuszcz

35 g

🌾

Węglowodany

6,9 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

18,6 g

Podobne przepisy

Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl