zywieniesportowcow.pl

Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!

Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami

Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak - 1 szt.
masło - 100 g
sól - 1 szczypta
pistacje - 150 g
majeranek suszony - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
imbir świeży - 2 g
ząbek czosnku - 3 szt.
rozmaryn świeży - 40 g
miód - 2 łyżeczki
musztarda dijon - 1 łyżka
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
sos sojowy - 20 g
kapusta biała - 1 szt.
marchew - 1 szt.
natka pietruszki - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
MASŁO: wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
2.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ TARKĘ:
naczynie żeliwne Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C Kurczaka myjemy, suszymy, pozbawiamy korpusu, z udek usuwamy kości.
3.MARYNATA ORZECHOWA POSIEKANY:
czosnek rozcieramy w miseczce z niewielką ilością soli.
4.MIĘKKIE MASŁO PRZEKŁADAMY:
do miski, dodajemy roztarty w rękach suszony majeranek, czosnek roztarty z solą oraz roztarte w moździerzu orzechy pistacjowe.
5.NASTĘPNIE DODAJEMY STARTĄ:
skórkę z cytryny i drobno posiekane gałązki rozmarynu. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.
6.DELIKATNIE ODDZIELAMY SKÓRĘ:
od mięsa kurczaka.
7.MAŁĄ ŁYŻECZKĄ WKŁADAMY:
marynatę pod skórę kurczaka, równomiernie rozprowadzamy ją palcami na całej powierzchni mięsa.
8.MARYNATA Z SOSEM:
sojowym Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos sojowy, miód, sok i startą skórkę z cytryny, dodajemy również kilka gałązek rozmarynu w całości, czosnek pokrojony w plasterki, pokrojony w plastry świeży imbir oraz oliwę z oliwek.
9.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
10.W TAK PRZYGOTOWANEJ:
marynacie układamy kurczaka skórą do góry, wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
11.WARZYWA OBRANE MARCHEWKI:
z nacią i obrane pietruszki przekrawamy wzdłuż na pół (jeśli marchewka i pietruszka nie są młode, należy je wcześniej zblanszować).
12.ZEWNĘTRZNYMI LIŚĆMI MŁODEJ:
kapusty wykładamy naczynie żaroodporne, resztę kapusty kroimy w grubą kostkę.
13.WYJMUJEMY KURCZAKA Z:
marynaty, do naczynia z marynatą wkładamy marchewki, pietruszkę i kapustę, dokładnie obtaczamy je w marynacie.
14.WARZYWA PRZEKŁADAMY DO:
naczynia żaroodpornego wyłożonego liśćmi kapusty.
15.WARZYWA POLEWAMY POZOSTAŁĄ:
marynatą, następnie na warzywa nakładamy kurczaka.
16.KURCZAKA POSYPUJEMY Z:
góry niewielką ilością soli.
17.PIECZEMY PRZEZ 30:
minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
18.POD KONIEC PIECZENIA:
zwiększamy temperaturę pieczenia do 200°C.
19.PIECZEMY 10-15:
minut.
20.Z NACZYNIA WYJMUJEMY:
upieczonego kurczaka i warzywa.
21.SOS PO UPIECZENIU:
możemy wymieszać z 1 łyżką musztardy Dijon. KAWAŁKI KURCZAKA POLEWAMY: sosem. KURCZAKA DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: rozmarynu.
Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

MASŁO: wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

2

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ TARKĘ

naczynie żeliwne Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C Kurczaka myjemy, suszymy, pozbawiamy korpusu, z udek usuwamy kości.

3

MARYNATA ORZECHOWA POSIEKANY

czosnek rozcieramy w miseczce z niewielką ilością soli.

4

MIĘKKIE MASŁO PRZEKŁADAMY

do miski, dodajemy roztarty w rękach suszony majeranek, czosnek roztarty z solą oraz roztarte w moździerzu orzechy pistacjowe.

5

NASTĘPNIE DODAJEMY STARTĄ

skórkę z cytryny i drobno posiekane gałązki rozmarynu. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.

6

DELIKATNIE ODDZIELAMY SKÓRĘ

od mięsa kurczaka.

7

MAŁĄ ŁYŻECZKĄ WKŁADAMY

marynatę pod skórę kurczaka, równomiernie rozprowadzamy ją palcami na całej powierzchni mięsa.

8

MARYNATA Z SOSEM

sojowym Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos sojowy, miód, sok i startą skórkę z cytryny, dodajemy również kilka gałązek rozmarynu w całości, czosnek pokrojony w plasterki, pokrojony w plastry świeży imbir oraz oliwę z oliwek.

9

DOKŁADNIE MIESZAMY.

10

W TAK PRZYGOTOWANEJ

marynacie układamy kurczaka skórą do góry, wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.

11

WARZYWA OBRANE MARCHEWKI

z nacią i obrane pietruszki przekrawamy wzdłuż na pół (jeśli marchewka i pietruszka nie są młode, należy je wcześniej zblanszować).

12

ZEWNĘTRZNYMI LIŚĆMI MŁODEJ

kapusty wykładamy naczynie żaroodporne, resztę kapusty kroimy w grubą kostkę.

13

WYJMUJEMY KURCZAKA Z

marynaty, do naczynia z marynatą wkładamy marchewki, pietruszkę i kapustę, dokładnie obtaczamy je w marynacie.

14

WARZYWA PRZEKŁADAMY DO

naczynia żaroodpornego wyłożonego liśćmi kapusty.

15

WARZYWA POLEWAMY POZOSTAŁĄ

marynatą, następnie na warzywa nakładamy kurczaka.

16

KURCZAKA POSYPUJEMY Z

góry niewielką ilością soli.

17

PIECZEMY PRZEZ 30

minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

18

POD KONIEC PIECZENIA

zwiększamy temperaturę pieczenia do 200°C.

19

PIECZEMY 10-15

minut.

20

Z NACZYNIA WYJMUJEMY

upieczonego kurczaka i warzywa.

21

SOS PO UPIECZENIU

możemy wymieszać z 1 łyżką musztardy Dijon. KAWAŁKI KURCZAKA POLEWAMY: sosem. KURCZAKA DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: rozmarynu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5779,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1444,9 kcal

🥑

Tłuszcz

109,8 g

🌾

Węglowodany

40,6 g

🥬

Błonnik

76,4 g

💪

Białko

76,4 g

Podobne przepisy

Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl