Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée • przepis • składniki • przygotowanie
Zainspiruj się kuchnią staropolską i przygotuj schab z młodą kapustą według propozycji Grzegorza Russaka.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DODAWANIE KAPUSTY DO CEBULI
Z główki młodej kapusty wycinamy głąb. Kapustę szatkujemy, wkładamy do miski i przesypujemy solą. Odstawiamy na 10-15 minut, a następnie zalewamy wrzątkiem. Przekładamy na sito, odcedzamy.
MOCZENIE KOTLETÓW W ZALEWIE
Schab myjemy i osuszamy, lekko rozbijamy, doprawiamy przyprawą myśliwską z obu stron i rozbijamy na cienkie płaty.
DUSIMY MIĘSO W SOSIE
Do miski wlewamy czerwone wino, resztę śmietanki oraz miód. Całość mieszamy. Usmażone mięso przekładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy sosem. Dusimy na małym ogniu tak długo, aż mięso skruszeje, a sos zgęstnieje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3799,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
633,2 kcal
Tłuszcz
42,5 g
Węglowodany
31 g
Błonnik
27,2 g
Białko
27,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mus czekoladowy
Jak mus, to mus! Ale ten mus musisz spróbować!

Ryba pod kruszonką na parze
Ryba gotowana na parze, doprawiona ziołową kruszonką, podana z ryżem i groszkiem cukrowym – pyszny, lekki obiad, który przygotujesz z Monsiuer Cuisine!

Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
Delikatne mięso w oryginalnej słodko-ostrej marynacie z dżemu brzoskwiniowego i papryczki chili. Doskonałe do sałatki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!

Deser Ladies
Lekki jogurtowy i chrupiący deser z musli, ciasteczkiem i owocami to hit kobiecych spotkań towarzyskich! Spróbuj i Ty!

Tradycyjna maczanka krakowska
Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!

Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.