zywieniesportowcow.pl

Baton à la twix • przepis • składniki • przygotowanie

Znany baton w lżejszej wersji! Chrupiące ciasteczko, warstwa karmelu z masy daktylowej i polewa czekoladowa! Wypróbuj!

Baton à la twix

Znany baton w lżejszej wersji! Chrupiące ciasteczko, warstwa karmelu z masy daktylowej i polewa czekoladowa! Wypróbuj!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada mleczna - 100 g
czekolada deserowa - 100 g
daktyle suszone - 150 g
woda - 100 ml
jajko - 1 szt.
olej kokosowy - 40 g
mąka orkiszowa - 140 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DAKTYLOWĄ:
Daktyle i część syropu miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masę chłodzimy w lodówce.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy olej kokosowy, 1 łyżkę syropu po daktylach i 1 łyżkę masy daktylowej. Wbijamy jajko. Wszystkie składniki łączymy, a następnie zagniatamy. Ciasto umieszczamy na kawałku papieru do pieczenia. Przykrywamy je drugim kawałkiem i wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości 5-6 mm. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 25-30 minut.
3.PIECZEMY SPODY:
Ściągamy jedną, górną warstwę papieru. Nożem do pizzy kroimy ciasto na paski (10 x 2 cm). Kawałki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C – pieczemy 8-10 minut na złoty kolor. Studzimy.
4.TEMPERUJEMY CZEKOLADĘ:
Czekoladę temperujemy –zobacz, jak to zrobić!
5.ROBIMY BATONIKI:
Na wystudzone spody batoników szprycujemy schłodzoną masę daktylową. Batoniki przekładamy na kratkę do pieczenia. Pod spód podkładamy papier do pieczenia.
Baton à la twix

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DAKTYLOWĄ

Daktyle i część syropu miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masę chłodzimy w lodówce.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy olej kokosowy, 1 łyżkę syropu po daktylach i 1 łyżkę masy daktylowej. Wbijamy jajko. Wszystkie składniki łączymy, a następnie zagniatamy. Ciasto umieszczamy na kawałku papieru do pieczenia. Przykrywamy je drugim kawałkiem i wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości 5-6 mm. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 25-30 minut.

3

PIECZEMY SPODY

Ściągamy jedną, górną warstwę papieru. Nożem do pizzy kroimy ciasto na paski (10 x 2 cm). Kawałki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C – pieczemy 8-10 minut na złoty kolor. Studzimy.

4

TEMPERUJEMY CZEKOLADĘ

Czekoladę temperujemy –zobacz, jak to zrobić!

5

ROBIMY BATONIKI

Na wystudzone spody batoników szprycujemy schłodzoną masę daktylową. Batoniki przekładamy na kratkę do pieczenia. Pod spód podkładamy papier do pieczenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2386,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

198,9 kcal

🥑

Tłuszcz

9,3 g

🌾

Węglowodany

26,2 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

3,3 g

Podobne przepisy

Baton à la twix - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl