Żurek chrzanowy z kiełbasą • przepis • składniki • przygotowanie
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BULION
Suszone grzyby namaczamy przez ok. 30 minut. Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do garnka razem z przyprawami. Dodajemy suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Następnie wlewamy tyle wody, aby przykryła warzywa w całości. Bulion gotujemy na wolnym ogniu. Następnie bulion odcedzamy.
GOTUJEMY ŻUREK
Ugotowane w bulionie grzyby kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Całość podsmażamy na odrobinie oleju i przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na tej samej patelni. Usmażoną kiełbasę również przekładamy do garnka. Dolewamy bulion oraz zakwas. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i gotujemy żurek.
DOPRAWIAMY ŻUREK
Żurek doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy śmietankę i chrzan. Żurek doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a pod koniec gotowania cukrem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2671,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
667,8 kcal
Tłuszcz
46,2 g
Węglowodany
40,6 g
Błonnik
23,1 g
Białko
23,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Proste wegańskie brownie z malinami
Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!

Świąteczne galaretki
Ciekawy sposób na kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych – połączenie delikatnej j śmietanki z galaretką.

Szwarcwaldzki tort z wiśniami
Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bagietki czosnkowe
Czy jest coś bardziej kuszącego niż aromatyczna, chrupiąca bagietka czosnkowa, która pachnie świeżo upieczonym pieczywem i ziołami? To prosta przekąska, która potrafi skraść serce już od pierwszego kęsa. Zrób ją razem z nami!

Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Nalewka z miodu spadziowego
Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Obwarzanki – przepis
Obwarzanek to tradycyjny wypiek przypominający pierścień, który od wieków stanowią integralną część kultury i krajobrazu gastronomicznego Polski, a w szczególności małopolski i Krakowa. Historia tych małych, drożdżowych krążków sięga jeszcze czasów średniowiecza, a receptura na ten wypiek przekazywana z pokolenia na pokolenie została wpisana na listę Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Śliwki w aromatycznym syropie
Zamknij smak lata w słoiczku! Pyszne śliwki w aromatycznym syropie - doskonałe do deserów i ciast!

Gulasz z karkówki
Gulasz z karkówki to klasyka domowej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. Choć jego przygotowanie może wydawać się czasochłonne, to tak naprawdę większość pracy wykonuje za nas garnek – wystarczy trochę cierpliwości! Jak zrobić smaczny gulasz z karkówki? Odkryj nasz przepis!