zywieniesportowcow.pl

Tarta szpinakowo-borówkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!

Tarta szpinakowo-borówkowa

Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajko - 2 szt.
olej - 60 ml
Szpinak Baby - 400 g
konfitura truskawkowa - 200 g
mięta świeża - 2 łyżki
masło - 25 g
mąka pszenna - 20 g
borówki - 300 g
cukier - 30 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
sok z cytryny - 10 ml
woda - 230 ml
żelatyna - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
blender sitko formę o średnicy 22 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) Ciasto szpinakowe Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy olej, roztopione i wystudzone masło, pulpę szpinakową, sok z cytryny, mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Foremkę smarujemy masłem, oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy 16-20 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Upieczone ciasto od razu wyjmujemy z foremki i układamy na papierze do pieczenia spodem do góry, studzimy. Żel Żelatynę namaczamy w 30 ml wody. Odstawiamy. W rondelku zagotowujemy 200 ml wody z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny. Studzimy. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Spód smarujemy konfiturą truskawkową, przykrywamy górą i ponownie smarujemy konfiturą. Borówki skrapiamy chłodnym żelem i układamy na biszkopcie. Żelujemy (np. pędzlem) ponownie owoce oraz cały torcik i odstawiamy na godzinę do lodówki. Dekorujemy listkami mięty.
2.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Tarta szpinakowo-borówkowa

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

blender sitko formę o średnicy 22 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) Ciasto szpinakowe Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy olej, roztopione i wystudzone masło, pulpę szpinakową, sok z cytryny, mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Foremkę smarujemy masłem, oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy 16-20 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Upieczone ciasto od razu wyjmujemy z foremki i układamy na papierze do pieczenia spodem do góry, studzimy. Żel Żelatynę namaczamy w 30 ml wody. Odstawiamy. W rondelku zagotowujemy 200 ml wody z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny. Studzimy. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Spód smarujemy konfiturą truskawkową, przykrywamy górą i ponownie smarujemy konfiturą. Borówki skrapiamy chłodnym żelem i układamy na biszkopcie. Żelujemy (np. pędzlem) ponownie owoce oraz cały torcik i odstawiamy na godzinę do lodówki. Dekorujemy listkami mięty.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3122,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

390,3 kcal

🥑

Tłuszcz

16,2 g

🌾

Węglowodany

55,0 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy

Tarta szpinakowo-borówkowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl