zywieniesportowcow.pl

Babka bananowa • przepis • składniki • przygotowanie

Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Babka bananowa

Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

banan - 3 szt.
cukier - 150 g
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 240 g
olej słonecznikowy - 85 ml
orzech włoski - 120 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA:
Obrane ze skórki banany rozgniatamy widelcem. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i przesiewamy przez sito o drobnych oczkach. Jajko roztrzepujemy za pomocą trzepaczki lub widelca.
2.ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Do miski przelewamy olej, a także dodajemy rozgniecione banany, cukier i roztrzepane jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
3.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do mokrych składników partiami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Po każdym dosypaniu dokładnie mieszając powstałą masę.
4.ŁĄCZYMY CIASTO Z ORZECHAMI:
Orzechy dość drobno siekamy. Następnie dodajemy je do ciasta bananowego i dokładnie mieszamy.
5.PIECZEMY BABKĘ:
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez ok. 1 godzinę.
Babka bananowa

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA

Obrane ze skórki banany rozgniatamy widelcem. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i przesiewamy przez sito o drobnych oczkach. Jajko roztrzepujemy za pomocą trzepaczki lub widelca.

2

ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Do miski przelewamy olej, a także dodajemy rozgniecione banany, cukier i roztrzepane jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

3

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Do mokrych składników partiami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Po każdym dosypaniu dokładnie mieszając powstałą masę.

4

ŁĄCZYMY CIASTO Z ORZECHAMI

Orzechy dość drobno siekamy. Następnie dodajemy je do ciasta bananowego i dokładnie mieszamy.

5

PIECZEMY BABKĘ

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez ok. 1 godzinę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3360,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

420,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,4 g

🌾

Węglowodany

57,5 g

🥬

Błonnik

8,3 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy

Babka bananowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl