Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie
Mikołajki to taki młodszy brat świąt, warto więc zrobić słodką rozgrzewkę! Mikołajkowe muffiny z wiśniami i kremem zrobią to najlepiej!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WIŚNIE
Wiśnie wsypujemy na rozgrzaną patelnię i dodajemy 2 czubate łyżki cukru. Do miski z zimną wodą dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Gdy wiśnie zaczną się gotować, na patelnię dajemy wodę z mąką. Przekładamy do miseczki po ok. 7-10 minutach i odstawiamy do ostygnięcia.
WYRABIAMY CIASTO NA MUFFINY
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w jednej misce. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą robota kuchennego. Po ubiciu do jajek dodajemy suche składniki. Masło rozpuszczamy w rondelku razem z pokruszoną czekoladą i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy do miski z jajkami. Na koniec dodajemy śmietankę i ponownie całość mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4396 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
439,6 kcal
Tłuszcz
26 g
Węglowodany
46,5 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza hawajska
Jedni kochają ten smak, inni go unikają. Ananas na pizzy budzi kontrowersje, jednak nasza pizza jest fantastyczna i przekona każdego do tego połączenia. Tutaj po prostu liczy się wyjątkowy smak ciasta wg przepisu Kingi.

Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
Słodki przysmak, który ma moc przywoływania wspomnień z dzieciństwa – lodowa kanapka! W wersji przygotowanej przez Pawła dodatkowo nadziana i udekorowana pysznymi dodatkami.

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z chrupiącym kalmarami
Lekka sałatka ze świeżym dressingiem i dodatkiem chrupiących smażonych kalmarów. Przygotuj ją w domu i sprawdź, jak dobrze smakuje!

Jabłka pod wegańską kruszonką
Cudowne sakiewki wypełnione soczystymi jabłkami i chrupiącą kruszonką. Idealny deser na letnie popołudnie.

Camembert z grilla
Grill we francuskim stylu! Przyrządzony na ruszcie ser rozpływa się w ustach, a żurawina nadaje mu niepowtarzalny smak.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bezglutenowa, wegańska szarlotka z kaszą jaglaną bez cukru
Wypróbuj przepis na szarlotkę dla każdego! Bezglutenowa, na spodzie z kaszy jaglanej, wegańska, a do tego bez dodatku cukru.

Drożdżowe muffinki z borówkami
Puszyste drożdżowe muffinki z dodatkiem borówek i chrupiącą kruszonką, przygotowane w airfryerze. Doskonałe na deser lub słodką przekąskę.

Ryba z warzywami w papilocie
Zapiekany z warzywami aromatyczny dorsz w stylu greckim. Z dodatkiem fety, koperku i sosu tzatziki będzie świetnym pomysłem na lekki obiad.