zywieniesportowcow.pl

Pierogi z serem i kaszą • przepis • składniki • przygotowanie

Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!

Pierogi z serem i kaszą

Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
kasza gryczana - 100 g
natka pietruszki - 10 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ser twaróg tłusty - 500 g
woda - 250 ml
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 500 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Kaszę gotujemy i studzimy. Cebulę kroimy w niedużą kostkę i smażymy, aż będzie rumiana. W misce mieszamy twaróg, kaszę, cebulę, jajko i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Zalewamy mąkę wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy ciasto ostygnie, dodajemy jajko, olej rzepakowy i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite.
3.FORMUJEMY PIEROGI:
Wałkujemy cienko, wycinamy kółka szklanką lub małą miseczką, napełniamy farszem i zlepiamy dokładnie brzegi.
4.GOTUJEMY I PODAJEMY PIEROGI:
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją, wrzucamy pierogi partiami i gotujemy ok. 3-4 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową bezpośrednio na talerz lub na durszlak.
Pierogi z serem i kaszą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Kaszę gotujemy i studzimy. Cebulę kroimy w niedużą kostkę i smażymy, aż będzie rumiana. W misce mieszamy twaróg, kaszę, cebulę, jajko i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

WYRABIAMY CIASTO

Zalewamy mąkę wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy ciasto ostygnie, dodajemy jajko, olej rzepakowy i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite.

3

FORMUJEMY PIEROGI

Wałkujemy cienko, wycinamy kółka szklanką lub małą miseczką, napełniamy farszem i zlepiamy dokładnie brzegi.

4

GOTUJEMY I PODAJEMY PIEROGI

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją, wrzucamy pierogi partiami i gotujemy ok. 3-4 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową bezpośrednio na talerz lub na durszlak.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2859,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

476,5 kcal

🥑

Tłuszcz

8,3 g

🌾

Węglowodany

78,0 g

🥬

Błonnik

22,2 g

💪

Białko

22,2 g

Podobne przepisy

Pierogi z serem i kaszą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl