zywieniesportowcow.pl

Tosty z awokado i jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące tosty z awokado i jajkiem to przepis Kingi na smaczne i pożywne śniadanie. Przygotujesz je w 10 minut! Sprawdź!

Tosty z awokado i jajkiem

Chrupiące tosty z awokado i jajkiem to przepis Kingi na smaczne i pożywne śniadanie. Przygotujesz je w 10 minut! Sprawdź!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb tostowy - 2 kromki
awokado - 1 szt.
jajko - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
parmezan tarty - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 1 szt.
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PODPIEKAMY KROMKI CHLEBA:
Kromki chleba podpiekamy w piekarniku, na suchej patelni lub w tosterze. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ ze skorupki. Kroimy w plastry. Pomidora również kroimy w plasterki.
2.GOTUJEMY JAJKA W WODZIE:
Na suchą patelnię wlewamy wodę (około 1,5 cm wysokości patelni). Gdy woda się zagotuje, wbijamy jajka, zachowując odstępy, żeby się ze sobą nie połączyły. Czekamy około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie polewamy jajko wodą od góry. Wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy.
3.SKŁADAMY KANAPKĘ Z PRZYGOTOWANYCH SKŁADNIKÓW:
Podpieczone kromki chleba skrapiamy oliwą. Kładziemy kilka plasterków awokado, plaster pomidora i odsączone jajko. Oprószamy solą, pieprzem i startym parmezanem. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Tosty z awokado i jajkiem

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPIEKAMY KROMKI CHLEBA

Kromki chleba podpiekamy w piekarniku, na suchej patelni lub w tosterze. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ ze skorupki. Kroimy w plastry. Pomidora również kroimy w plasterki.

2

GOTUJEMY JAJKA W WODZIE

Na suchą patelnię wlewamy wodę (około 1,5 cm wysokości patelni). Gdy woda się zagotuje, wbijamy jajka, zachowując odstępy, żeby się ze sobą nie połączyły. Czekamy około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie polewamy jajko wodą od góry. Wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy.

3

SKŁADAMY KANAPKĘ Z PRZYGOTOWANYCH SKŁADNIKÓW

Podpieczone kromki chleba skrapiamy oliwą. Kładziemy kilka plasterków awokado, plaster pomidora i odsączone jajko. Oprószamy solą, pieprzem i startym parmezanem. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

943 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

471,5 kcal

🥑

Tłuszcz

26,1 g

🌾

Węglowodany

45,3 g

🥬

Błonnik

10,3 g

💪

Białko

17,5 g

Podobne przepisy

Tosty z awokado i jajkiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl