zywieniesportowcow.pl

Żurek orientalny z białą kiełbasą • przepis • składniki • przygotowanie

Żurek z orientalną nutą? Czemu nie! Takie połączenie smaków na pewno zasmakuje wielbicielom tajskiej kuchni. Podaj na Wielkanoc coś innego niż zwykle, by zaskoczyć bliskich!

Żurek orientalny z białą kiełbasą

Żurek z orientalną nutą? Czemu nie! Takie połączenie smaków na pewno zasmakuje wielbicielom tajskiej kuchni. Podaj na Wielkanoc coś innego niż zwykle, by zaskoczyć bliskich!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
jajko - 2 szt.
śmietana 18% - 150 g
limonka - 1 szt.
marchew - 2 szt.
pieprz czarny, ziarnisty - 2 szczypty
bulion drobiowy - 2 l
olej słonecznikowy - 3 łyżki
korzeń pietruszki - 2 szt.
sól - 10 g
kiełbasa biała surowa - 400 g
grzyby suszone - 50 g
majeranek suszony - 2 łyżki
imbir świeży - 10 g
chrzan tarty - 2 łyżki
zakwas na żurek - 500 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ŻURKU:
Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka smażymy na oleju rozgrzanym w garnku, na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wywar oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i roztartym w dłoniach majerankiem.
2.DODAJEMY ZAKWAS I ZAPRAWIAMY ŻUREK:
Grzyby odsączamy z wody na sitku, siekamy i dodajemy do żurku. Dodajemy zakwas i chrzan. Mieszamy i zagotowujemy.
3.PARZYMY KIEŁBASĘ:
Dodajemy kiełbasę o temperaturze pokojowej i parzymy ją w gorącym żurku. Sparzoną kiełbasę wyjmujemy z żurku, kroimy w plastry i układamy w miseczkach.
4.PODAJEMY ŻUREK:
Ugotowane jajka kroimy na pół. Dodajemy do miseczek, do których następnie rozlewamy żurek. Opcjonalnie (dla miłośników orientalnych smaków): z wierzchu dekorujemy imbirem startym na tarce o grubych oczkach. Podajemy z cząstkami limonki, by skropić żurek jej sokiem tuż przed podaniem.
Żurek orientalny z białą kiełbasą

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ŻURKU

Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka smażymy na oleju rozgrzanym w garnku, na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wywar oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i roztartym w dłoniach majerankiem.

2

DODAJEMY ZAKWAS I ZAPRAWIAMY ŻUREK

Grzyby odsączamy z wody na sitku, siekamy i dodajemy do żurku. Dodajemy zakwas i chrzan. Mieszamy i zagotowujemy.

3

PARZYMY KIEŁBASĘ

Dodajemy kiełbasę o temperaturze pokojowej i parzymy ją w gorącym żurku. Sparzoną kiełbasę wyjmujemy z żurku, kroimy w plastry i układamy w miseczkach.

4

PODAJEMY ŻUREK

Ugotowane jajka kroimy na pół. Dodajemy do miseczek, do których następnie rozlewamy żurek. Opcjonalnie (dla miłośników orientalnych smaków): z wierzchu dekorujemy imbirem startym na tarce o grubych oczkach. Podajemy z cząstkami limonki, by skropić żurek jej sokiem tuż przed podaniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2881,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

720,4 kcal

🥑

Tłuszcz

48 g

🌾

Węglowodany

48 g

🥬

Błonnik

30,5 g

💪

Białko

30,5 g

Podobne przepisy

Żurek orientalny z białą kiełbasą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl