zywieniesportowcow.pl

Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Wiosenna zupa z ziemniakami, kapustą i łososiem – doskonale smakuje ze świeżą kolendrą!

Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem

Wiosenna zupa z ziemniakami, kapustą i łososiem – doskonale smakuje ze świeżą kolendrą!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 750 ml
łosoś filet, bez skóry - 400 g
kapusta biała - 200 g
kolendra świeża - 22 g
limonka - 0,5 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
kolendra mielona - 0,5 łyżeczki
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
pasta sezamowa tahini - 1 łyżeczka
włoszczyzna - 300 g
ziemniak - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY ZIEMNIAKI I WŁOSZCZYZNĘ:
Włoszczyznę i ziemniaki obieramy lub oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty ze wszystkich stron. Doprawiamy kolendrą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy bulion warzywny. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
2.KROIMY KAPUSTĘ:
Kapustę oczyszczamy, myjemy, osączamy i kroimy na paski o szerokości ok. 1 cm. Dodajemy wraz z tahini do zupy i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
3.DODAJEMY ŁOSOSIA:
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w 2-3-centymetrową kostkę. Doprawiamy solą i sokiem z limonki. Zupę doprawiamy, dodajemy łososia pokrojonego w kostkę i pozostawiamy w zupie przez 5-7 minut, aż się ugotuje. Zupę podajemy posypaną oberwanymi listkami kolendry.
Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY ZIEMNIAKI I WŁOSZCZYZNĘ

Włoszczyznę i ziemniaki obieramy lub oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty ze wszystkich stron. Doprawiamy kolendrą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy bulion warzywny. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.

2

KROIMY KAPUSTĘ

Kapustę oczyszczamy, myjemy, osączamy i kroimy na paski o szerokości ok. 1 cm. Dodajemy wraz z tahini do zupy i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 5 minut.

3

DODAJEMY ŁOSOSIA

Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w 2-3-centymetrową kostkę. Doprawiamy solą i sokiem z limonki. Zupę doprawiamy, dodajemy łososia pokrojonego w kostkę i pozostawiamy w zupie przez 5-7 minut, aż się ugotuje. Zupę podajemy posypaną oberwanymi listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1638,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

409,7 kcal

🥑

Tłuszcz

19,2 g

🌾

Węglowodany

32 g

🥬

Błonnik

26,5 g

💪

Białko

26,5 g

Podobne przepisy

Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl