Sałatka nicejska • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem winegret to klasyka kuchni francuskiej. Łatwy przepis Kingi na pożywną sałatkę!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS WINEGRET
W miseczce mieszamy oliwę, ocet i musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Do miski przekładamy miks sałat. Wlewamy ¾ sosu winegret i mieszamy sałatę dłońmi, tak aby każdy liść pokryty był sosem.
KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Ziemniaki w mundurkach, ugotowane i ostudzone, kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na półtwardo przez 5-6 minut. Ostudzone jajka i pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka.
UKŁADAMY SAŁATKĘ
Na talerz wykładamy sałatę. Składniki układamy w grupach – ziemniaki, jajka, krążki cebuli, pomidorki i ugotowaną fasolkę szparagową. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dokładamy do sałatki. Układamy czarne oliwki. Opcjonalnie dodajemy sardele. Całość oprószamy pieprzem i skrapiamy dressingiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1603,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
801,9 kcal
Tłuszcz
55,9 g
Węglowodany
33,1 g
Błonnik
39,8 g
Białko
39,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
Intrygujące połączenie słonego smaku francuskiego sera ze słodyczą owoców. Proste, eleganckie, pyszne. Spróbuj!

Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami
Ciasteczka francuskie z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność ciasta francuskiego z soczystością świeżych owoców. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić te pyszne słodkości? Poznajcie nasz przepis!

Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - łatwe w przygotowaniu przekąski Okrasy nie tylko na sylwestrową noc!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche ciasto ze śliwkami
Jesień to czas, w którym dojrzewają drzewka owocowe, a przetwory i desery z udziałem owoców królują na naszych stołach. Jednym z chętniej przygotowywanych deserów jest ciasto kruche z soczystą śliwką. W jaki sposób przygotować to pyszne ciasto? Dowiesz się już za chwilę!

Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.

Gnocchi dyniowe
Gnocchi to włoski odpowiednik naszych rodzimych kopytek. Delikatne wnętrze kluseczek łączy się z wieloma dodatkami i różnorodnymi sosami. Do tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie ziemniaków często dodaje się inne składniki, np. dynię. Wypróbuj to smaczne połączenie razem z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mizeria
Mizeria to klasyczny polski dodatek do obiadu, który zachwyca swoją świeżością i prostotą. Często gości na polskich stołach, zwłaszcza latem, kiedy ogórki są w najlepszej formie. Trudno jej nie lubić! Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
Wszystko to, co najpyszniejsze w sezonie letnim, czyli soczyste i słodkie pomidory truskawkowe podane z sosem z maślanki i szczypiorkowo-szpinakowej oliwy z marynowaną cebulką. Sprawdź, jak świetnie pasują do grillowanego mięsa, ryb, czy warzyw!

Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
Co wrzucić na ruszt? Zamiast tego, co zwykle, warto odkryć nowe smaki! Zrób grilla na dziko i wrzuć na ruszt mięso z jelenia z pieczarkami i ziemniakami!