zywieniesportowcow.pl

Zupa taco • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na miseczkę pełną rozgrzewających smaków w stylu meksykańskim? Zupa taco według przepisu Kingi poleca się na chłodniejsze dni!

Zupa taco

Masz ochotę na miseczkę pełną rozgrzewających smaków w stylu meksykańskim? Zupa taco według przepisu Kingi poleca się na chłodniejsze dni!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności

Składniki

bulion wołowy - 1 l
cebula - 1 szt.
fasola czerwona z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 3 szt.
kukurydza konserwowa - 170 g
mięso mielone wołowe - 400 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
serek śmietankowy - 150 g
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
papryka zielona - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ZUPY:
Mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie w wysokim garnku. Kiedy nabierze złotego koloru, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy wędzoną paprykę, zieloną paprykę pokrojoną w kostkę, pomidory arrabbiata oraz serek śmietankowy. Całość mieszamy.
2.GOTUJEMY ZUPĘ:
Zawartość garnka zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową. Fasolę konserwową opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, odsączamy i również dodajemy do zupy. Całość gotujemy kolejne 10 minut.
3.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę przelewamy do miseczek lub talerzy. Z wierzchu posypujemy serem cheddar startym na tarce o grubych oczkach. Podajemy z chipsami tortilla.
Zupa taco

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ZUPY

Mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie w wysokim garnku. Kiedy nabierze złotego koloru, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy wędzoną paprykę, zieloną paprykę pokrojoną w kostkę, pomidory arrabbiata oraz serek śmietankowy. Całość mieszamy.

2

GOTUJEMY ZUPĘ

Zawartość garnka zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową. Fasolę konserwową opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, odsączamy i również dodajemy do zupy. Całość gotujemy kolejne 10 minut.

3

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy do miseczek lub talerzy. Z wierzchu posypujemy serem cheddar startym na tarce o grubych oczkach. Podajemy z chipsami tortilla.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2075,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

518,9 kcal

🥑

Tłuszcz

26,3 g

🌾

Węglowodany

38,3 g

🥬

Błonnik

9,1 g

💪

Białko

34,5 g

Podobne przepisy

Zupa taco - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl