zywieniesportowcow.pl

Sałatka z rolowanym taco • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowa wegańska sałatka, jakiej z pewnością nie znasz! Świeża sałata i cebula, na nich rolowane tacosy pełne fasoli i pikantnych dodatków, a wszystko to podane z wegańskim sosem ranczerskim. To świetny pomysł na sycący lunch do pracy lub kolację.

Sałatka z rolowanym taco

Wyjątkowa wegańska sałatka, jakiej z pewnością nie znasz! Świeża sałata i cebula, na nich rolowane tacosy pełne fasoli i pikantnych dodatków, a wszystko to podane z wegańskim sosem ranczerskim. To świetny pomysł na sycący lunch do pracy lub kolację.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

fasola czerwona z puszki - 400 g
przyprawa do mięsa mielonego - 1 łyżka
tortilla - 4 szt.
pikantne guacamole - 150 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sos sriracha - 1 łyżka
sałata rzymska - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
kolendra świeża - 0,25 pęczka
szczypiorek - 0,5 pęczka
majonez wegański - 0,5 szkl
jogurt roślinny - 0,25 szkl
ząbek czosnku - 1 szt.
papryka wędzona mielona - 1 szczypta
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ FASOLOWY I SOS SRIRACHA-MAJO:
Fasolę odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy ją do miski, doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i rozgniatamy. W innej misce łączymy 1 łyżkę sosu sriracha z 2 dużymi łyżkami wegańskiego majonezu.
2.NADZIEWAMY I ROLUJEMY TACO:
Tortille smarujemy odrobiną oliwy, obracamy je natłuszczoną stroną do dołu i na środek nakładamy kolejno: pikantne guacamole, farsz fasolowy i sos sriracha-majo. Tak przygotowane placki zawijamy i pieczemy w airfryerze w temp. 190°C przez ok. 10 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS RANCZERSKI:
Kolendrę i szczypiorek dość drobno siekamy i przekładamy do miski z wegańskim majonezem i jogurtem. Następnie do składników wyciskamy czosnek, dodajemy wędzoną paprykę oraz pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
4.PODAJEMY DANIE:
Sałatę kroimy według uznania. Na talerz nakładamy połowę sosu ranczerskiego, posypujemy go sałatą i krążkami czerwonej cebuli. Na warzywach układamy rolowane tacosy, całość polewamy drugą połową sosu i posypujemy kolendrą. Podajemy od razu.
Sałatka z rolowanym taco

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ FASOLOWY I SOS SRIRACHA-MAJO

Fasolę odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy ją do miski, doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i rozgniatamy. W innej misce łączymy 1 łyżkę sosu sriracha z 2 dużymi łyżkami wegańskiego majonezu.

2

NADZIEWAMY I ROLUJEMY TACO

Tortille smarujemy odrobiną oliwy, obracamy je natłuszczoną stroną do dołu i na środek nakładamy kolejno: pikantne guacamole, farsz fasolowy i sos sriracha-majo. Tak przygotowane placki zawijamy i pieczemy w airfryerze w temp. 190°C przez ok. 10 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS RANCZERSKI

Kolendrę i szczypiorek dość drobno siekamy i przekładamy do miski z wegańskim majonezem i jogurtem. Następnie do składników wyciskamy czosnek, dodajemy wędzoną paprykę oraz pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

4

PODAJEMY DANIE

Sałatę kroimy według uznania. Na talerz nakładamy połowę sosu ranczerskiego, posypujemy go sałatą i krążkami czerwonej cebuli. Na warzywach układamy rolowane tacosy, całość polewamy drugą połową sosu i posypujemy kolendrą. Podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2682,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

670,7 kcal

🥑

Tłuszcz

41,3 g

🌾

Węglowodany

57,5 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

14 g

Podobne przepisy

Sałatka z rolowanym taco - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl