zywieniesportowcow.pl

Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na szaszłyki w soczystej owocowej odsłonie oraz idealnie dobraną do nich sałatkę.

Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim

Wypróbuj przepis na szaszłyki w soczystej owocowej odsłonie oraz idealnie dobraną do nich sałatkę.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 1 łyżka
sos sojowy - 5 łyżek
indyk pierś - 100 g
brzoskwinia - 3 szt.
limonka - 1 szt.
kolendra świeża - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
grejpfrut - 1 szt.
sałata masłowa - 1 szt.
ser kozi - 100 g
cebula dymka - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
ocet balsamiczny - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z limonki - 10 ml
sól - 1 szczypta
groszek zielony, świeży - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PATYCZKI DO:
szaszłyków zamoczone w wodzie blender lub mikser Przygotuj wcześniej 500 g zielonego groszku zblanszuj i zahartuj.
2.SZASZŁYKI FILET Z:
indyka kroimy w kostkę.
3.BRZOSKWINIE KROIMY NA:
pół, pozbawiamy pestek.
4.KAŻDĄ POŁÓWKĘ KROIMY:
na cztery części (brzoskwinie nie powinny być zbyt miękkie).
5.NA PATYCZKI DO:
szaszłyków nabijamy kawałki indyka i brzoskwiń na przemian (na jednym patyczku powinny być 4 kawałki indyka i 4 kawałki brzoskwini).
6.CZYNNOŚĆ POWTARZAMY, TWORZĄC:
kolejne szaszłyki. DOPRAWIAMY JE PIEPRZEM: i solą.
7.DO DUŻEGO NACZYNIA:
żaroodpornego dajemy niewielką ilość oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, ścieramy odrobinę skórki z limonki, mieszamy.
8.KAŻDY SZASZŁYK, UMIESZCZAJĄC:
w naczyniu, obtaczamy w oliwie z dodatkami.
9.NACZYNIE PRZYKRYWAMY FOLIĄ:
spożywczą i odstawiamy na bok.
10.SAŁATKA GREJPFRUITA OBIERAMY:
i wycinamy z niego cząstki, pozbywając się białych elementów. SEGMENTY PRZEKŁADAMY DO: miski.
11.Z POZOSTAŁYCH ELEMENTÓW:
wyciskamy sok do czystego naczynia. 400 G SPARZONEGO: i zahartowanego groszku dodajemy do miski z grejpfruitem.
12.DODAJEMY CEBULĘ POKROJONĄ:
w piórka i sałatę pokrojoną w cienkie paski.
13.SER KOZI W:
kawałku kroimy w kostkę. PRZEKŁADAMY DO: sałatki.
14.DODAJEMY POSIEKANY SZCZYPIOREK,:
3 posiekane gałązki świeżej bazylii. SAŁATKĘ ODSTAWIAMY NA: bok.
15.WINEGRET Z GROSZKIEM:
Do soku z grejpfruita dodajemy sok z połowy limonki, 3 łyżki octu balsamicznego, doprawiamy solą i pieprzem, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 100 g groszku zielonego. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: miksujemy. ODSTAWIAMY NA: bok.
16.SZASZŁYKI NA DOBRZE:
rozgrzanej patelni smażymy szaszłyki z każdej strony do zarumienienia(około 4-6 minut). PRZYSMAŻONE SZASZŁYKI PRZEKŁADAMY: na talerz.
17.NA GORĄCĄ PATELNIĘ:
dajemy sos sojowy indonezyjski, około 5-6 łyżek, i cukier trzcinowy.
18.KIEDY CUKIER SIĘ:
rozpuści, na patelnię ponownie przekładamy szaszłyki, które obtaczamy dokładnie w sosie.
19.SZASZŁYKI DUSIMY W:
sosie około 2 minut.
20.SAŁATKĘ POLEWAMY SOSEM:
winegret z groszkiem, delikatnie mieszamy.
21.NA TALERZ WYSYPUJEMY:
garść posiekanej kolendry, obtaczamy w niej szaszłyki.
22.DO MISKI PRZEKŁADAMY:
sałatkę, na górę sałatki nakładamy twaróg kozi. NA SAŁATCE UKŁADAMY: szaszłyki.
Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PATYCZKI DO

szaszłyków zamoczone w wodzie blender lub mikser Przygotuj wcześniej 500 g zielonego groszku zblanszuj i zahartuj.

2

SZASZŁYKI FILET Z

indyka kroimy w kostkę.

3

BRZOSKWINIE KROIMY NA

pół, pozbawiamy pestek.

4

KAŻDĄ POŁÓWKĘ KROIMY

na cztery części (brzoskwinie nie powinny być zbyt miękkie).

5

NA PATYCZKI DO

szaszłyków nabijamy kawałki indyka i brzoskwiń na przemian (na jednym patyczku powinny być 4 kawałki indyka i 4 kawałki brzoskwini).

6

CZYNNOŚĆ POWTARZAMY, TWORZĄC

kolejne szaszłyki. DOPRAWIAMY JE PIEPRZEM: i solą.

7

DO DUŻEGO NACZYNIA

żaroodpornego dajemy niewielką ilość oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, ścieramy odrobinę skórki z limonki, mieszamy.

8

KAŻDY SZASZŁYK, UMIESZCZAJĄC

w naczyniu, obtaczamy w oliwie z dodatkami.

9

NACZYNIE PRZYKRYWAMY FOLIĄ

spożywczą i odstawiamy na bok.

10

SAŁATKA GREJPFRUITA OBIERAMY

i wycinamy z niego cząstki, pozbywając się białych elementów. SEGMENTY PRZEKŁADAMY DO: miski.

11

Z POZOSTAŁYCH ELEMENTÓW

wyciskamy sok do czystego naczynia. 400 G SPARZONEGO: i zahartowanego groszku dodajemy do miski z grejpfruitem.

12

DODAJEMY CEBULĘ POKROJONĄ

w piórka i sałatę pokrojoną w cienkie paski.

13

SER KOZI W

kawałku kroimy w kostkę. PRZEKŁADAMY DO: sałatki.

14

DODAJEMY POSIEKANY SZCZYPIOREK,

3 posiekane gałązki świeżej bazylii. SAŁATKĘ ODSTAWIAMY NA: bok.

15

WINEGRET Z GROSZKIEM

Do soku z grejpfruita dodajemy sok z połowy limonki, 3 łyżki octu balsamicznego, doprawiamy solą i pieprzem, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 100 g groszku zielonego. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: miksujemy. ODSTAWIAMY NA: bok.

16

SZASZŁYKI NA DOBRZE

rozgrzanej patelni smażymy szaszłyki z każdej strony do zarumienienia(około 4-6 minut). PRZYSMAŻONE SZASZŁYKI PRZEKŁADAMY: na talerz.

17

NA GORĄCĄ PATELNIĘ

dajemy sos sojowy indonezyjski, około 5-6 łyżek, i cukier trzcinowy.

18

KIEDY CUKIER SIĘ

rozpuści, na patelnię ponownie przekładamy szaszłyki, które obtaczamy dokładnie w sosie.

19

SZASZŁYKI DUSIMY W

sosie około 2 minut.

20

SAŁATKĘ POLEWAMY SOSEM

winegret z groszkiem, delikatnie mieszamy.

21

NA TALERZ WYSYPUJEMY

garść posiekanej kolendry, obtaczamy w niej szaszłyki.

22

DO MISKI PRZEKŁADAMY

sałatkę, na górę sałatki nakładamy twaróg kozi. NA SAŁATCE UKŁADAMY: szaszłyki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2202,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

550,7 kcal

🥑

Tłuszcz

27,1 g

🌾

Węglowodany

46,6 g

🥬

Błonnik

32,5 g

💪

Białko

32,5 g

Podobne przepisy

Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl