Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na szaszłyki w soczystej owocowej odsłonie oraz idealnie dobraną do nich sałatkę.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATYCZKI DO
szaszłyków zamoczone w wodzie blender lub mikser Przygotuj wcześniej 500 g zielonego groszku zblanszuj i zahartuj.
SZASZŁYKI FILET Z
indyka kroimy w kostkę.
BRZOSKWINIE KROIMY NA
pół, pozbawiamy pestek.
KAŻDĄ POŁÓWKĘ KROIMY
na cztery części (brzoskwinie nie powinny być zbyt miękkie).
NA PATYCZKI DO
szaszłyków nabijamy kawałki indyka i brzoskwiń na przemian (na jednym patyczku powinny być 4 kawałki indyka i 4 kawałki brzoskwini).
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY, TWORZĄC
kolejne szaszłyki. DOPRAWIAMY JE PIEPRZEM: i solą.
DO DUŻEGO NACZYNIA
żaroodpornego dajemy niewielką ilość oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, ścieramy odrobinę skórki z limonki, mieszamy.
KAŻDY SZASZŁYK, UMIESZCZAJĄC
w naczyniu, obtaczamy w oliwie z dodatkami.
NACZYNIE PRZYKRYWAMY FOLIĄ
spożywczą i odstawiamy na bok.
SAŁATKA GREJPFRUITA OBIERAMY
i wycinamy z niego cząstki, pozbywając się białych elementów. SEGMENTY PRZEKŁADAMY DO: miski.
Z POZOSTAŁYCH ELEMENTÓW
wyciskamy sok do czystego naczynia. 400 G SPARZONEGO: i zahartowanego groszku dodajemy do miski z grejpfruitem.
DODAJEMY CEBULĘ POKROJONĄ
w piórka i sałatę pokrojoną w cienkie paski.
SER KOZI W
kawałku kroimy w kostkę. PRZEKŁADAMY DO: sałatki.
DODAJEMY POSIEKANY SZCZYPIOREK,
3 posiekane gałązki świeżej bazylii. SAŁATKĘ ODSTAWIAMY NA: bok.
WINEGRET Z GROSZKIEM
Do soku z grejpfruita dodajemy sok z połowy limonki, 3 łyżki octu balsamicznego, doprawiamy solą i pieprzem, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 100 g groszku zielonego. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: miksujemy. ODSTAWIAMY NA: bok.
SZASZŁYKI NA DOBRZE
rozgrzanej patelni smażymy szaszłyki z każdej strony do zarumienienia(około 4-6 minut). PRZYSMAŻONE SZASZŁYKI PRZEKŁADAMY: na talerz.
NA GORĄCĄ PATELNIĘ
dajemy sos sojowy indonezyjski, około 5-6 łyżek, i cukier trzcinowy.
KIEDY CUKIER SIĘ
rozpuści, na patelnię ponownie przekładamy szaszłyki, które obtaczamy dokładnie w sosie.
SZASZŁYKI DUSIMY W
sosie około 2 minut.
SAŁATKĘ POLEWAMY SOSEM
winegret z groszkiem, delikatnie mieszamy.
NA TALERZ WYSYPUJEMY
garść posiekanej kolendry, obtaczamy w niej szaszłyki.
DO MISKI PRZEKŁADAMY
sałatkę, na górę sałatki nakładamy twaróg kozi. NA SAŁATCE UKŁADAMY: szaszłyki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2202,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
550,7 kcal
Tłuszcz
27,1 g
Węglowodany
46,6 g
Błonnik
32,5 g
Białko
32,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szwarcwaldzki tort z wiśniami
Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Pierogi z serem i kaszą
Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
Makaron zapieczony z serem zawsze pysznie smakuje, a z dodatkiem szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej po prostu palce lizać!

Wegańskie ciasto à la Raffaello
Wegański biszkopt, krem z mleczka kokosowego i mnóstwo wiórków kokosowych! Poznaj przepis Kingi na pyszne, domowe słodycze!

Grzybowa potrawka z wegangurtem
Aromatyczne, krótko smażone grzyby w delikatnym jogurtowym sosie podane z domowymi plackami. Zaskocz bliskich tym wegańskim przepisem i przekonaj się, że nawet najbardziej niespodziewane połączenia mogą smakować wspaniale!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dwie pasty na kanapki
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne dodatki na kanapki – wypróbuj przepis na pasty kanapkowe z kalafiora i grillowanej cukinii!

Muffinki z borówkami
Muffinki to ten rodzaj słodkości, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Są szybkie i łatwe do przygotowania, a jednocześnie można je dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki - takie jak tytułowe borówki. Soczyste borówki doskonale komponują się z delikatnym, puszystym ciastem, tworząc wypiek, który zachwyca smakiem wszystkich łasuchów.

Lasagne sycylijskie
Niesamowite lasagne prosto z jednej z najbardziej słonecznych włoskich wysp, czyli Sycylii! Wypróbuj ten przepis i spróbuj, jak smakuje lasagne z gotowanym jajkiem.