Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZANIM ZACZNIEMY SUSZONE
grzyby bardzo dokładnie myjemy, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut.
GRZYBY GOTUJEMY DO
miękkości (około 30 minut) w wodzie, w której się moczyły. NASTĘPNIE MIELEMY: je.
BARSZCZ DO 4
litrów zimnej wody wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
DODAJEMY ŚLIWKI, OBRANE,
pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną w słupki marchew, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz pokrojony w plastry czosnek.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY
majerankiem.
DOLEWAMY OCET
balsamiczny. ZAGOTOWUJEMY.
TUŻ PO ZAGOTOWANIU
zdejmujemy z ognia.
PRZYKRYWAMY LNIANĄ ŚCIERECZKĄ
i odstawiamy na 1 dzień.
PRZED PODANIEM BARSZCZ
odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. ZAGOTOWUJEMY.
USZKA DO MISKI
wsypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę (około 100-150 ml).
ZA POMOCĄ ŁYŻKI
zarabiamy ciasto.
POSYPUJEMY BLAT NIEWIELKĄ
ilością mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy ciasto.
DODAJEMY ODROBINĘ OLEJU
rzepakowego i ponownie wyrabiamy.
CIASTO WKŁADAMY DO
misk i, przykrywamy lnianą ściereczką.
ODSTAWIAMY NA 15
minut do lodówki.
NA ROZGRZANEJ PATELNI
szklimy pokrojone cebule.
DODAJEMY SZCZYPTĘ MAJERANKU,
mielony biały pieprz, sól, mieszamy, całość podlewamy odrobiną oleju rzepakowego i dodajemy ugotowane i zmielone podgrzybki.
CAŁOŚĆ PODDUSZAMY, CAŁY
czas mieszając. STUDZIMY.
CIASTO JESZCZE PRZEZ
chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części.
ROZWAŁKOWUJEMY JE NA
blacie posypanym mąką na grubość około 2 mm i odcinamy brzegi, nadając ciastu prostokątny kształt.
ODWRACAMY JE NA
drugą stronę.
WIERZCH SMARUJEMY ZA
pomocą pędzelka wodą.
MAŁĄ ŁYŻECZKĄ UKŁADAMY
w rządku kulki farszu w odstępach 4-5 cm.
SKŁADAMY CIASTO, STARAJĄC
się zawijać je bardzo równomiernie, przyciskamy dokładnie przy farszu.
KIELISZKIEM DO WINA
wycinamy koła z zalepionym farszem, następnie skręcamy brzegi, mocno zaciskamy, zostawiając palec w środku.
USZKA TROSZKĘ PODSUSZAMY
przed ugotowaniem, następnie wrzucamy je do garnka z gotującą się, osoloną wodą.
GOTUJEMY 3 MINUTY
od momentu wypłynięcia na powierzchnię, za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy uszka do naczynia z zimną wodą na 2 minuty, wyjmujemy na talerze.
PODAJEMY Z WCZEŚNIEJ
przygotowanym barszczem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2500,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
625,2 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
127,6 g
Błonnik
16,2 g
Białko
16,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Klasyczna zupa ogórkowa
Tak smaczna jak u mamy i przygotowana z kilku prostych składników! Klasyczna zupa ogórkowa Karola przypomni Wam smaki dzieciństwa i sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Ciasto „truskawki w czekoladzie”
Ciasto „truskawki w czekoladzie” przygotujesz z kilku składników, a efekt będzie zwalać z nóg. Cienki chrupiący spód i kremowa, aksamitna masa, w której kryją się soczyste truskawki, zachwycą każdego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ziemniaki z 2 sosami
Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!

Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
Szukasz pomysłu na obiad z grilla? Wypróbuj przepis Okrasy na grillowane szaszłyki w towarzystwie sosu orzechowego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słodkie kanapki sando w stylu japońskim
Kanapki na słodko to pewnie żadna nowość, ale kanapki sando z bitą śmietaną, kiwi i mandarynkami to nowość inspirowana kuchnią japońską, która zaskoczy każdego. Skuś się na upieczenie wyjątkowego chleba mlecznego i zrób kanapki jak z kraju kwitnącej wiśni!

Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
Szukasz pomysłu na tradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z kapustą kiszoną z dodatkiem kumkwatów!

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!