Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati • przepis • składniki • przygotowanie
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
RYŻ GOŹDZIKI I
nasiona kolendry ucieramy w moździerzu, następnie dodajemy cynamon, kurkumę i curry. UCIERAMY I ODSTAWIAMY: na bok.
ROZGRZEWAMY DUŻA PATELNIĘ
lub wok z 2 łyżkami oleju rzepakowego.
DO GORĄCEGO OLEJU
dodajemy masło i cebulę pokrojoną w piórka.
SMAŻYMY NA DUŻYM
ogniu, co chwilę mieszając.
GDY CEBULA SIĘ
zeszkli, dodajemy ryż, utarte przyprawy i 1 łyżeczkę mielonego pieprzu.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
DODAJEMY RODZYNKI, PONOWNIE
mieszamy.
WYRÓWNUJEMY SKŁADNIKI ŁYŻKĄ,
przyklepujemy, dodajemy wodę tak, by pokryła ryż z przyprawami.
GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM
na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
POD KONIEC GOTOWANIA
dodajemy groszek, przyprawiamy solą.
SOS IMBIR ORAZ
czosnek siekamy, przekładamy do moździerza.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
soli, ucieramy, odstawiamy na bok.
PATELNIĘ Z OLEJEM
rzepakowym rozgrzewamy, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy około 2 minut.
DODAJEMY UTARTY CZOSNEK
z imbirem, mieszamy, smażymy około 2 minut.
W MOŹDZIERZU UCIERAMY
kminek, nasiona kolendry.
DODAJEMY KURKUMĘ, PIEPRZ
kajeński – mieszamy.
PRZYPRAWY DODAJEMY DO
cebuli z imbirem, smażymy.
DODAJEMY PRZECIER POMIDOROWY
oraz mleczko kokosowe. MIESZAMY. DELIKATNIE REDUKUJEMY: sos.
NA KOŃCU DO
sosu dodajemy zblanszowane krewetki, mieszamy i gotujemy około 1-1,5 minuty.
ORZECHY NERKOWCA PRAŻYMY
na patelni, a następnie delikatnie je siekamy.
POŁOWĘ POSIEKANYCH ORZECHÓW
dodajemy do ryżu.
RYŻ PRZEKŁADAMY DO
miseczki, górę posypujemy pozostałą ilością posiekanych orzechów.
PRZED PODANIEM DO
sosu dodajemy posiekaną kolendrę oraz sok z 1/2 limonki, mieszamy.
KREWETKI W SOSIE
przekładamy do osobnej miseczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3800,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
950,0 kcal
Tłuszcz
46,1 g
Węglowodany
103,0 g
Błonnik
33,9 g
Białko
33,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!

Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
Masz ochotę na podwieczorek w adriatyckim stylu? Sięgnij po sardynki i podaj je w wyjątkowo pysznym towarzystwie!

Truskawkowo-ogórkowy lassi
Lassi nie musi być tylko z mango. Rozsmakuj się w orzeźwiającej wersji z truskawkami i ogórkiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
Racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek! Z miodowym twarożkiem smakują wyśmienicie!

Zapiekane jajka z salami i papryką
Zapiekane jajka – łatwy sposób na pyszne i sycące śniadanie! Wypróbuj koniecznie!

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zwijane zrazy wołowe
Poznaj klasyczny przepis Karola Okrasy na zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem.

Wielkanocna babka ponczowa
Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!

Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.