zywieniesportowcow.pl

Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami • przepis • składniki • przygotowanie

Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!

Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami

Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

ciastka owsiane z sezamem - 100 g
masło - 120 g
serek homogenizowany waniliowy - 200 g
śmietana 36% - 160 ml
żelatyna - 10 g
galaretka przezroczysta - 140 g
woda - 500 ml
kwiaty jadalne - 12 szt.
malina - 30 g
borówki - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY POKRUSZONE CIASTECZKA Z MASŁEM:
Ciastka bardzo drobno siekamy i mieszamy w misce z miękkim masłem.
2.PRZEKŁADAMY SPODY DO FORMY:
Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek i przyciskamy np. dnem szklanki, aby było równe i zbite. Gotowe odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO:
Maliny myjemy, rozgniatamy i przecieramy przez sitko o drobnych oczkach. W misie miksera ubijamy śmietankę i łączymy ją z serkiem homogenizowanym i malinami.
4.NAKŁADAMY MASĘ NA SPODY I CHŁODZIMY:
Gotową masę serową nakładamy na ciasteczkowe spody i całość chłodzimy przez minimum 2 godziny w lodówce.
5.ROZPUSZCZAMY GALARETKĘ:
W rondelku zagotowujemy wodę, następnie zdejmujemy ją z ognia i cały czas mieszając, dodajemy przezroczystą galaretkę. Czekamy, aż galaretka zacznie gęstnieć, ale nadal będzie lejąca.
6.DODAJEMY KWIATY I OWOCE DO GALARETKI:
Do półkolistych foremek wlewamy odrobinę galaretki i układamy na niej kwiaty i owoce. Następnie uzupełniamy formy galaretką, tak aby przykryła składniki w środku. Tak przygotowane galaretki chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
7.ŁĄCZYMY SERNICZKI Z GALARETKAMI:
Schłodzone serniczki łączymy z półkulami z galaretki.
Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY POKRUSZONE CIASTECZKA Z MASŁEM

Ciastka bardzo drobno siekamy i mieszamy w misce z miękkim masłem.

2

PRZEKŁADAMY SPODY DO FORMY

Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek i przyciskamy np. dnem szklanki, aby było równe i zbite. Gotowe odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO

Maliny myjemy, rozgniatamy i przecieramy przez sitko o drobnych oczkach. W misie miksera ubijamy śmietankę i łączymy ją z serkiem homogenizowanym i malinami.

4

NAKŁADAMY MASĘ NA SPODY I CHŁODZIMY

Gotową masę serową nakładamy na ciasteczkowe spody i całość chłodzimy przez minimum 2 godziny w lodówce.

5

ROZPUSZCZAMY GALARETKĘ

W rondelku zagotowujemy wodę, następnie zdejmujemy ją z ognia i cały czas mieszając, dodajemy przezroczystą galaretkę. Czekamy, aż galaretka zacznie gęstnieć, ale nadal będzie lejąca.

6

DODAJEMY KWIATY I OWOCE DO GALARETKI

Do półkolistych foremek wlewamy odrobinę galaretki i układamy na niej kwiaty i owoce. Następnie uzupełniamy formy galaretką, tak aby przykryła składniki w środku. Tak przygotowane galaretki chłodzimy przez minimum 1 godzinę.

7

ŁĄCZYMY SERNICZKI Z GALARETKAMI

Schłodzone serniczki łączymy z półkulami z galaretki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1861,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

310,2 kcal

🥑

Tłuszcz

25,8 g

🌾

Węglowodany

14,1 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

5,2 g

Podobne przepisy

Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl