Zapiekanka wegańska ratatouille • przepis • składniki • przygotowanie
Kolorowa i pyszna zapiekanka ratatouille udowadnia, że przepisy wegańskie nie są nudne. Spróbuj!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy passatę pomidorową. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
KROIMY BAKŁAŻAN
Bakłażan kroimy w plastry o grubości około 3 mm. Obsypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Sok, który wydzieli się z bakłażana, zbieramy ręcznikiem papierowym.
KROIMY POZOSTAŁE WARZYWA
Resztę warzyw kroimy w jednakowej grubości plastry. Plastry warzyw układamy naprzemiennie na sosie pomidorowym.
DOPRAWIAMY DANIE
Całość skrapiamy oliwą, posypujemy suszoną bazylią i oprószamy solą i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
PIECZEMY RATATOUILLE
Ratatouille wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, posypujemy całość orzeszkami piniowymi i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy z listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
802,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
200,5 kcal
Tłuszcz
7,7 g
Węglowodany
29,0 g
Błonnik
6,6 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - łatwe w przygotowaniu przekąski Okrasy nie tylko na sylwestrową noc!

Klasyczny francuski winegret
Jak przygotować klasyczny sos winegret? Zerknij na przepis DJ i zobacz, jakie to proste! Dzięki niemu Twoje sałatki nabiorą wyjątkowego smaku.

Croissanty z filetem z piersi kurczaka
Cudownie maślany, delikatnie słodki croissant z guacamole, delikatna szynka z kurczaka i jajko sadzone – takie połączenie składników to gwarancja pysznego śniadania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
Idealne jako lekkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia! Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym zawsze warto mieć pod ręką – zwłaszcza te, które upieczemy sami, w domowej kuchni.

Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
Delikatne, pulchne ciasto zrolowane ze słodkim wiśniowo-śmietanowym musem. To pomysł na roladę inspirowany smakiem Azji.

Sałatka z kolorowych ziemniaków
Kolorowe ziemniaki i papryka, orzeźwiający granat i aromatyczna kolendra! Zobacz, jak przygotować sałatkę pełną kolorów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z jabłkiem i granatem
Lekka i orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz w 20 minut! Jabłko, granat, pyszny sos winegret i aromatyczny ser sałatkowy – to idealne połączenie, któremu się nie oprzesz.

Bułeczki bolońskie
Odkryj nowy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, czyli nadziewane bułeczki! Z dodatkiem roztopionej mozzarelli trafią w niejedne gusta.

Karpatka — klasyczny przepis
Czy wiesz, że karpatka swoją nazwę zawdzięcza pofalowanemu ciastu, które nasuwa skojarzenia z górskimi szczytami? Ten klasyczny deser spotkać można na naszych stołach od dziesięcioleci! Sekretem udanej karpatki jest lekkie, chrupiące ciasto i aksamitny, budyniowy krem, który rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na to znakomite ciasto!