zywieniesportowcow.pl

Zapiekanka wegańska ratatouille • przepis • składniki • przygotowanie

Kolorowa i pyszna zapiekanka ratatouille udowadnia, że przepisy wegańskie nie są nudne. Spróbuj!

Zapiekanka wegańska ratatouille

Kolorowa i pyszna zapiekanka ratatouille udowadnia, że przepisy wegańskie nie są nudne. Spróbuj!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
passata pomidorowa - 250 g
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
bakłażan - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
orzeszki piniowe - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 2 szt.
sól - 1 szczypta
bazylia suszona - 1 łyżeczka
papryka zielona - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY:
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy passatę pomidorową. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
2.KROIMY BAKŁAŻAN:
Bakłażan kroimy w plastry o grubości około 3 mm. Obsypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Sok, który wydzieli się z bakłażana, zbieramy ręcznikiem papierowym.
3.KROIMY POZOSTAŁE WARZYWA:
Resztę warzyw kroimy w jednakowej grubości plastry. Plastry warzyw układamy naprzemiennie na sosie pomidorowym.
4.DOPRAWIAMY DANIE:
Całość skrapiamy oliwą, posypujemy suszoną bazylią i oprószamy solą i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
5.PIECZEMY RATATOUILLE:
Ratatouille wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, posypujemy całość orzeszkami piniowymi i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy z listkami świeżej bazylii.
Zapiekanka wegańska ratatouille

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy passatę pomidorową. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

2

KROIMY BAKŁAŻAN

Bakłażan kroimy w plastry o grubości około 3 mm. Obsypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Sok, który wydzieli się z bakłażana, zbieramy ręcznikiem papierowym.

3

KROIMY POZOSTAŁE WARZYWA

Resztę warzyw kroimy w jednakowej grubości plastry. Plastry warzyw układamy naprzemiennie na sosie pomidorowym.

4

DOPRAWIAMY DANIE

Całość skrapiamy oliwą, posypujemy suszoną bazylią i oprószamy solą i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

5

PIECZEMY RATATOUILLE

Ratatouille wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, posypujemy całość orzeszkami piniowymi i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy z listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

802,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

200,5 kcal

🥑

Tłuszcz

7,7 g

🌾

Węglowodany

29,0 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy

Zapiekanka wegańska ratatouille - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl