zywieniesportowcow.pl

Eskalopki w cieście ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Dla tych, którzy lubią "chrupiące" dania - eskalopki w delikatnym francuskim cieście posypane suszonymi śliwkami.

Eskalopki w cieście ze śliwkami

Dla tych, którzy lubią "chrupiące" dania - eskalopki w delikatnym francuskim cieście posypane suszonymi śliwkami.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

boczek w plastrach - 120 g
ciasto francuskie - 2 szt.
polędwica wieprzowa - 400 g
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 20 szt.
woda - 1 łyżka
miód - 2 łyżki
mix sałat - 150 g
musztarda dijon - 2 łyżki
ocet winny, biały - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 2 BLACHY:
do pieczenia papier do pieczenia słoik folię spożywczą tłuczek do mięsa ręcznik papierowy pędzelek rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) Marynata Do miseczki dodajemy 2 łyżki musztardy, 2 łyżki miodu i łyżkę oliwy z oliwek.
2.CAŁOŚĆ MIESZAMY.:
ODSTAWIAMY.
3.ESKALOPKI PLASTRY SCHABU:
myjemy, następnie usuwamy białe błonki.
4.MIĘSO WYKŁADAMY NA:
folię spożywczą, przykrywamy drugim kawałkiem folii.
5.KAWAŁKI SCHABU UBIJAMY:
delikatnie za pomocą tłuczka.
6.ZDEJMUJEMY FOLIĘ, MIĘSO:
przyprawiamy pieprzem i solą z obu stron.
7.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ:
kładziemy plastry boczku, smażymy.
8.USMAŻONE PLASTRY BOCZKU:
wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
9.NADMIAR TŁUSZCZU Z:
patelni odlewamy i smażymy kolejną porcję plastrów.
10.WSZYSTKIE PLASTRY WYKŁADAMY:
na talerz. ODSTAWIAMY.
11.DO KOLEJNEJ MISECZKI:
wbijamy żółtka z 2 jaj, dodajemy 1 łyżkę wody, następnie całość roztrzepujemy za pomocą widelca do momentu uzyskania jednolitej masy.
12.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem. ODSTAWIAMY. BLAT KUCHENNY POSYPUJEMY: mąką.
13.CIASTO FRANCUSKIE OBTACZAMY:
w mące z obu stron, następnie zdejmujemy nadmiar mąki.
14.KAŻDY PŁAT CIASTA:
dzielimy na 4 części (potrzebujemy w sumie 8 części).
15.BLACHY DO PIECZENIA:
wykładamy papierem do pieczenia.
16.PLASTRY SCHABU OBTACZAMY:
w marynacie z miodu, musztardy i oliwy i układamy na płatach ciasta francuskiego.
17.NA KAŻDY KAWAŁEK:
schabu kładziemy po 3 plastry boczku.
18.SUSZONE ŚLIWKI KROIMY:
w paseczki i posypujemy nimi kawałki mięsa.
19.ŻÓŁTKIEM SMARUJEMY WYSTAJĄCE:
brzegi ciasta.
20.KAŻDĄ Z 4:
porcji zakrywamy kolejnymi płatami ciasta francuskiego, dobrze dociskamy brzegi za pomocą widelca.
21.4 PORCJE PRZEKŁADAMY:
na blachy do pieczenia.
22.KAŻDĄ PORCJĘ SMARUJEMY:
z wierzchu żółtkiem.
23.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
na 20 minut (najpierw na 10 minut na 200°C (termoobieg), po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C).
24.SAŁATA W SŁOIKU:
mieszamy 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki octu białego, 4 łyżeczki oliwy z oliwek. MIESZAMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
25.MIX SAŁAT WYKŁADAMY:
do miski, całość polewamy sosem.
26.
DELIKATNIE MIESZAMY.
27.JAK PODAWAĆ SAŁATĘ:
z sosem przekładamy na talerz.
28.WYJMUJEMY Z PIEKARNIKA:
eskalopki w cieście i układamy je na sałacie.
Eskalopki w cieście ze śliwkami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 2 BLACHY

do pieczenia papier do pieczenia słoik folię spożywczą tłuczek do mięsa ręcznik papierowy pędzelek rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) Marynata Do miseczki dodajemy 2 łyżki musztardy, 2 łyżki miodu i łyżkę oliwy z oliwek.

2

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

ODSTAWIAMY.

3

ESKALOPKI PLASTRY SCHABU

myjemy, następnie usuwamy białe błonki.

4

MIĘSO WYKŁADAMY NA

folię spożywczą, przykrywamy drugim kawałkiem folii.

5

KAWAŁKI SCHABU UBIJAMY

delikatnie za pomocą tłuczka.

6

ZDEJMUJEMY FOLIĘ, MIĘSO

przyprawiamy pieprzem i solą z obu stron.

7

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ

kładziemy plastry boczku, smażymy.

8

USMAŻONE PLASTRY BOCZKU

wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

9

NADMIAR TŁUSZCZU Z

patelni odlewamy i smażymy kolejną porcję plastrów.

10

WSZYSTKIE PLASTRY WYKŁADAMY

na talerz. ODSTAWIAMY.

11

DO KOLEJNEJ MISECZKI

wbijamy żółtka z 2 jaj, dodajemy 1 łyżkę wody, następnie całość roztrzepujemy za pomocą widelca do momentu uzyskania jednolitej masy.

12

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem. ODSTAWIAMY. BLAT KUCHENNY POSYPUJEMY: mąką.

13

CIASTO FRANCUSKIE OBTACZAMY

w mące z obu stron, następnie zdejmujemy nadmiar mąki.

14

KAŻDY PŁAT CIASTA

dzielimy na 4 części (potrzebujemy w sumie 8 części).

15

BLACHY DO PIECZENIA

wykładamy papierem do pieczenia.

16

PLASTRY SCHABU OBTACZAMY

w marynacie z miodu, musztardy i oliwy i układamy na płatach ciasta francuskiego.

17

NA KAŻDY KAWAŁEK

schabu kładziemy po 3 plastry boczku.

18

SUSZONE ŚLIWKI KROIMY

w paseczki i posypujemy nimi kawałki mięsa.

19

ŻÓŁTKIEM SMARUJEMY WYSTAJĄCE

brzegi ciasta.

20

KAŻDĄ Z 4

porcji zakrywamy kolejnymi płatami ciasta francuskiego, dobrze dociskamy brzegi za pomocą widelca.

21

4 PORCJE PRZEKŁADAMY

na blachy do pieczenia.

22

KAŻDĄ PORCJĘ SMARUJEMY

z wierzchu żółtkiem.

23

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

na 20 minut (najpierw na 10 minut na 200°C (termoobieg), po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C).

24

SAŁATA W SŁOIKU

mieszamy 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki octu białego, 4 łyżeczki oliwy z oliwek. MIESZAMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

25

MIX SAŁAT WYKŁADAMY

do miski, całość polewamy sosem.

26

DELIKATNIE MIESZAMY.

27

JAK PODAWAĆ SAŁATĘ

z sosem przekładamy na talerz.

28

WYJMUJEMY Z PIEKARNIKA

eskalopki w cieście i układamy je na sałacie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4236,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1059,2 kcal

🥑

Tłuszcz

58,7 g

🌾

Węglowodany

94,2 g

🥬

Błonnik

36,8 g

💪

Białko

36,8 g

Podobne przepisy

Eskalopki w cieście ze śliwkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl