Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem • przepis • składniki • przygotowanie
Uwolnij swojego wewnętrznego bohatera, delektując się smakiem czarującej krainy, pełnej magii, mocy żywiołów i przygód! A może, przy odrobinie szczęścia, Tobie też udadzą się owocowe szaszłyki?

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotowujemy składniki
Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę ok. 2x2 cm. Grzyby (jeśli są większe) kroimy na pół, cebulę kroimy na pół i rozdzielamy warstwy. Odkładamy przygotowane składniki na bok.
Doprawiamy kurczaka
Kurczaka obtaczamy w przyprawie do kurczaka, soli i pieprzu.
Składamy szaszłyki
Na patyczki na przemian nabijamy kawałki kurczaka, grzyby, cebulę i paprykę.
Dodajemy oliwę
Skrapiamy szaszłyki oliwą.
Grillujemy szaszłyki
Grillujemy szaszłyki na grillu lub patelni grillowej ok. 10-15 minut, często obracając, aż kurczak będzie dobrze przypieczony a grzyby będą miękkie.
Przygotowujemy sos musztardowy
Mieszamy musztardę z miodem, oliwą, solą i pieprzem.
Kończymy danie
Podajemy szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem i sosem musztardowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
759,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
379,7 kcal
Tłuszcz
15,2 g
Węglowodany
33,9 g
Błonnik
4,5 g
Białko
26,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!

Gumbo — gęsta zupa z Luizjany
Czy jest danie, które lepiej oddaje ducha Luizjany niż aromatyczne, gęste gumbo? To wyjątkowa zupa, łącząca wpływy kuchni kreolskiej i cajun, pełna intensywnych smaków i aromatycznych przypraw. Przyrządzana z mięsa, owoców morza i wielu dodatków. Sprawdź nasz przepis na to niezwykłe danie!

Migdałowe ciasto Santiago
Pyszne, bezglutenowe ciasto na cześć św. Jakuba, które nie zawiera dodatku cukru. Jego migdałowy smak z delikatnymi nutami cynamonu i cytryny sprawia, że jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane ślimaki z indyka
Kuszące grillowane ślimaczki z piersi indyka, skrywające w swym wnętrzu soczyste kawałki mango i plastry szynki.

Walentynkowe serduszka
Doskonały słodki prezent dla ukochanej osoby! Ciasteczka w kształcie serduszek!

Sałatka z kaszą bulgur i warzywami
Orzeźwiająca sałatka z warzywami, kaszą bulgur i cytrusowym dressingiem to doskonałe danie na lato!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
Zobacz, jak przygotować mięsne klopsiki nadziane serem! Podane ze smażoną kapustą z jabłkiem, będą doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
Sycący jednogarnkowy makaron z kiełbasą i fasolą, który sprawdzi się jako posiłek w chłodny dzień. Koniecznie sprawdź, jak prosto i przyjemnie go przygotować.

Zawijana pinsa z mortadelą i parmezanem
Pinsa idealna na kolację lub przekąskę, czyli zawijana. Z wyrazistym parmezanem i cebulą oraz delikatną mortadelą, w prawdziwie włoskim stylu. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak dobrze smakuje.