Tartaletka z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE UMYTE I
obrane jabłka dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy je w plastry.
ROZWIJAMY ARKUSZE CIASTA
francuskiego, za pomocą noża każdy z arkuszy dzielimy na 6 równych części.
FOREMKI DO TARTALETEK
dokładnie smarujemy masłem i wykładamy ich wnętrze ciastem, lekko dociskając palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki.
TAK PRZYGOTOWANE WSTAWIAMY
na 10 minut do zamrażalnika.
ŻÓŁTKO ODDZIELAMY OD
białka.
BIAŁKO ROZTRZEPUJEMY WIDELCEM
i smarujemy nim ciasto.
TARTALETKI WYPEŁNIAMY KAWAŁKAMI
jabłek, wierzch posypujemy cukrem, cynamonem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C na około 20 minut.
JAK PODAWAĆ PO
upieczeniu, gdy tartaletki lekko przestygną, wyjmujemy ciastka z foremek i w zależności od upodobania, podajemy posypane np.
CUKREM PUDREM.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2788,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
464,7 kcal
Tłuszcz
24,3 g
Węglowodany
54,5 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Kabanosy w cieście francuskim
Są rumiane, chrupią i zachęcają do tego, by się nimi poczęstować. Kabanosy w cieście francuskim to przepis Karola, który warto mieć pod ręką, przygotowując każdą imprezę – również tę sylwestrową!

Czekoladowy pudding z croissantów
Słodkie maślane rogaliki w nietypowej odsłonie to pomysł na pyszne śniadanie. Z nim rozpoczniesz dobrze każdy dzień!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.

Dorsz z pappardelle z marchewki
Danie, które spokojnie moglibyście znaleźć w niejednej restauracji, czyli dorsz z pappardelle z marchewki! To pyszne połączenie, które zjawiskowo prezentuje się na talerzu.

Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.

Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
Efektowny obiad? Delikatne kawałki jagnięciny podane z soczyście zieloną sałatką z groszku, mięty oraz sera feta.

Tteokbokki — koreańskie kopytka ryżowe
Tteokbokki to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej. Miękkie, sprężyste kluski ryżowe gotowane w gęstym, słodko-ostrym sosie od lat cieszą się ogromną popularnością zarówno w Korei, jak i na całym świecie. Choć często kojarzone są z ulicznym jedzeniem, tteokbokki możesz z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!