Brownie z chałwą • przepis • składniki • przygotowanie
Mocno czekoladowe i z dodatkami inspirowanymi słoneczną Grecją – właśnie takie jest brownie z chałwą! A podane z lodami i świeżymi owocami jagodowymi zamienia się w prawdziwie dekadencką ucztę na słodko.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ Z MASŁEM
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową masę czekoladową odstawiamy do przestudzenia.
UBIJAMY JAJKA
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą i kremową masę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BROWNIE
Wystudzoną masę czekoladową miksujemy krótko z ubitymi jajkami. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Następnie przesiewamy je przez sitko o drobnych oczkach do masy czekoladowo-jajecznej. Całość delikatnie mieszamy.
PIECZEMY BROWNIE
Chałwę dość grubo siekamy. Ciasto na brownie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy je chałwą i pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 160°C.
PODAJEMY BROWNIE
Gotowe brownie studzimy, kroimy na kawałki i podajemy z lodami waniliowymi i świeżymi owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4772,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1193,1 kcal
Tłuszcz
82,9 g
Węglowodany
87,6 g
Błonnik
7,8 g
Białko
19,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami
Miłośnicy śniadań na słodko na pewno pokochają ten przepis! Niech puszysty omlet z bananami i truskawkami według przepisu Pawła zamieni początek dnia w owocową ucztę.

Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią
Nic tak nie łączy, jak posiłek wspólnie zjedzony w obozie, po całym dniu spędzonym na walkach, podróżach i poznawaniu nowych towarzyszy. Otwórz się na mieszankę smaków, która odzwierciedla epickie wyprawy i legendarne opowieści!

Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
Delikatne mięso w oryginalnej słodko-ostrej marynacie z dżemu brzoskwiniowego i papryczki chili. Doskonałe do sałatki!

Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.

MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Roladka biszkoptowa wypełniona kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem aromatycznej skórki limonki – łatwy deser, który szybko przygotujesz dla swoich sylwestrowych gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tofu Hasselback z mizerią z mango
Sprawdź przepis na tofu jak z najlepszej restauracji! W towarzystwie domowego sosu ponzu i zaskakującej mizerii z mango – zachwyca z każdym kęsem.

Sernik z brzoskwiniami
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!

Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.