zywieniesportowcow.pl

Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj pyszny wieniec drożdżowy według przepisu Pawła Małeckiego. Podaj go z domową konfiturą pomarańczową!

Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy

Przygotuj pyszny wieniec drożdżowy według przepisu Pawła Małeckiego. Podaj go z domową konfiturą pomarańczową!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
drożdże świeże - 40 g
jajko - 3 szt.
masło - 100 g
mleko - 250 ml
migdały płatki - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 750 g
cukier - 100 g
pomarańcza - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.Wyrabiamy ciasto drożdżowe:
Podgrzewamy mleko do letniej temperatury. Mąkę przesiewamy do miski. W środku mąki robimy zagłębienie, wlewamy do niego mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką (tylko w środkowej części miski), tak by mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.Pieczemy wieniec drożdżowy:
Ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego wałek. Wałek układamy, nadając mu kształt koła, i przekładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia (w środek ciasta można wstawić szklankę). Wieniec smarujemy białkiem, obsypujemy płatkami migdałów i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30-40 minut.
3.Smażymy konfiturę pomarańczową:
Pomarańcze obieramy, filetujemy i kroimy na małe kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier, karmelizujemy go, dodajemy pomarańcze i sok, który wyciskamy z pozostałości po filetowaniu. Przez chwilę smażymy. Gdy składniki się połączą, studzimy.
Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Wyrabiamy ciasto drożdżowe

Podgrzewamy mleko do letniej temperatury. Mąkę przesiewamy do miski. W środku mąki robimy zagłębienie, wlewamy do niego mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką (tylko w środkowej części miski), tak by mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2

Pieczemy wieniec drożdżowy

Ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego wałek. Wałek układamy, nadając mu kształt koła, i przekładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia (w środek ciasta można wstawić szklankę). Wieniec smarujemy białkiem, obsypujemy płatkami migdałów i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30-40 minut.

3

Smażymy konfiturę pomarańczową

Pomarańcze obieramy, filetujemy i kroimy na małe kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier, karmelizujemy go, dodajemy pomarańcze i sok, który wyciskamy z pozostałości po filetowaniu. Przez chwilę smażymy. Gdy składniki się połączą, studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4900,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

306,3 kcal

🥑

Tłuszcz

7,6 g

🌾

Węglowodany

52,6 g

🥬

Błonnik

7,4 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy

Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl