zywieniesportowcow.pl

Chrupiące edamame z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie

Słone, aromatyczne, z lekką nutą umami – pieczone edamame w marynacie z miso i czosnku to idealny sposób na szybką przekąskę.

Chrupiące edamame z airfryera

Słone, aromatyczne, z lekką nutą umami – pieczone edamame w marynacie z miso i czosnku to idealny sposób na szybką przekąskę.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

Fasola edamame, mrożona - 170 g
olej sezamowy - 1 łyżka
jasna pasta miso - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Do miski dodajemy olej sezamowy, pastę miso, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.MARYNUJEMY EDAMAME:
Dodajemy edamame i dokładnie obtaczamy w marynacie.
3.PIECZEMY EDAMAME:
Edamame wykładamy na papier do pieczenia i umieszczamy w airfryerze. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 10 minut, aż stanie się złociste i chrupiące.
4.PODAJEMY:
Gotowe edamame przekładamy do miski i od razu podajemy.
Chrupiące edamame z airfryera

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Do miski dodajemy olej sezamowy, pastę miso, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

2

MARYNUJEMY EDAMAME

Dodajemy edamame i dokładnie obtaczamy w marynacie.

3

PIECZEMY EDAMAME

Edamame wykładamy na papier do pieczenia i umieszczamy w airfryerze. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 10 minut, aż stanie się złociste i chrupiące.

4

PODAJEMY

Gotowe edamame przekładamy do miski i od razu podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

313,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

156,7 kcal

🥑

Tłuszcz

9 g

🌾

Węglowodany

8,1 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

8,9 g

Podobne przepisy

Chrupiące edamame z airfryera - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl