zywieniesportowcow.pl

Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej • przepis • składniki • przygotowanie

Wilgotny makowiec to jedno z tych ciast, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami. Wykorzystanie gotowej masy makowej sprawia, że jego przygotowanie staje się szybkie i proste, a smak pozostaje bogaty i aromatyczny. Nasz przepis pomoże Ci stworzyć idealny, wilgotny makowiec — zrób go wraz z nami!

Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej

Wilgotny makowiec to jedno z tych ciast, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami. Wykorzystanie gotowej masy makowej sprawia, że jego przygotowanie staje się szybkie i proste, a smak pozostaje bogaty i aromatyczny. Nasz przepis pomoże Ci stworzyć idealny, wilgotny makowiec — zrób go wraz z nami!

Czas przygotowania
145 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna tortowa - 240 g
cukier - 210 g
proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki
masa makowa - 850 g
orzechy laskowe, posiekane - 30 g
rodzynki - 30 g
miód - 30 g
jajko - 3 szt.
olej - 60 ml
czekolada gorzka - 150 g
masło - 130 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY MASŁO Z ŻÓŁTKAMI:
Do miski dodajemy masło. Rozbijamy jajka i wlewamy białka do kubka, a żółtka wprost do miski. Masło z żółtkami ubijamy mikserem na puszystą masę.
2.UBIJAMY BIAŁKA:
Do czystej miski dodajemy białka i ubijamy je na sztywno.
3.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ MASY:
Do masy z żółtek dodajemy miód, rodzynki, masę makową i orzechy laskowe. Mieszamy szpatułką. Potem powoli łączymy wszystko z pianą z białek.
4.PIECZEMY CIASTO MAKOWE:
Wykładamy blachę folią aluminiową i przekładamy do niej ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto, a potem wyciągamy je z formy do góry dnem. Układamy je na tacy.
5.UBIJAMY BIAŁKA:
Znowu oddzielamy białka od żółtek. Tym razem białka wbijamy do umytej i osuszonej miski. Ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec wsypujemy cukier i dalej ubijamy.
6.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Dodajemy powoli żółtka, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na najmniejszych obrotach.
7.PIECZEMY MAKOWE CIASTO:
Formę ponownie wykładamy folią, a następnie przekładamy do niej gotowe ciasto makowe, a następnie wylewamy na nie ciasto biszkoptowe. Ponownie wkładamy wszystko do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto na tacę i odwracamy je tak, aby jasne ciasto było na spodzie, a makowe na wierzchu.
8.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
W rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem.
9.OZDABIAMY CIASTO:
Ciasto polewamy sowicie polewą. Możemy też ozdobić je orzechami czy płatkami migdałów. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby polewa stężała.
Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej

Czas przygotowania

145 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY MASŁO Z ŻÓŁTKAMI

Do miski dodajemy masło. Rozbijamy jajka i wlewamy białka do kubka, a żółtka wprost do miski. Masło z żółtkami ubijamy mikserem na puszystą masę.

2

UBIJAMY BIAŁKA

Do czystej miski dodajemy białka i ubijamy je na sztywno.

3

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ MASY

Do masy z żółtek dodajemy miód, rodzynki, masę makową i orzechy laskowe. Mieszamy szpatułką. Potem powoli łączymy wszystko z pianą z białek.

4

PIECZEMY CIASTO MAKOWE

Wykładamy blachę folią aluminiową i przekładamy do niej ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto, a potem wyciągamy je z formy do góry dnem. Układamy je na tacy.

5

UBIJAMY BIAŁKA

Znowu oddzielamy białka od żółtek. Tym razem białka wbijamy do umytej i osuszonej miski. Ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec wsypujemy cukier i dalej ubijamy.

6

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Dodajemy powoli żółtka, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na najmniejszych obrotach.

7

PIECZEMY MAKOWE CIASTO

Formę ponownie wykładamy folią, a następnie przekładamy do niej gotowe ciasto makowe, a następnie wylewamy na nie ciasto biszkoptowe. Ponownie wkładamy wszystko do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto na tacę i odwracamy je tak, aby jasne ciasto było na spodzie, a makowe na wierzchu.

8

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

W rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem.

9

OZDABIAMY CIASTO

Ciasto polewamy sowicie polewą. Możemy też ozdobić je orzechami czy płatkami migdałów. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby polewa stężała.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8627 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1725,4 kcal

🥑

Tłuszcz

112,5 g

🌾

Węglowodany

143,4 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

28,7 g

Podobne przepisy

Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl