Sernik nowojorski • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowy i wyjątkowo lekki sernik nowojorski na chrupiącym spodzie to przepis na doskonałe ciasto, które nie zawiedzie Waszych wymagań kulinarnych! Zobaczcie sami, jak łatwo je przygotować i ile jest z tego radości.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY HERBATNIKI
Do misy miksującej termorobota MC Smart wkładamy herbatniki. Miksujemy je, używającprogramu: według własnych ustawień / czas: 1 minuta / obroty: 7.
DODAJEMY MASŁO ORZECHOWE I MIÓD
Następnie dodajemy masło orzechowe i miód. Wszystko to mieszamy w termorobocie, z wykorzystaniemprogramu: według własnych ustawień / czas: 45 sekund / obroty: 4. Misę urządzenia dokładnie myjemy.
PIECZEMY SPÓD SERNIKA
Przygotowaną masę na spód przekładamy formy o średnicy, ugniatamy i pieczemy w piekarniku przez około 4-5 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy spód z piekarnika i studzimy go.
DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI
Do misy robota dodajemy twaróg, stałą cześć mleczka kokosowego i erytrytol. Wszystko miksujemy, używającprogramu: według własnych ustawień / czas: 2 minuty / obroty: 7. Następnie, dodajemy odżywkę białkową, mąkę orkiszową i ekstrakt waniliowy i całość mieszamy, używającprogramu: według własnych ustawień / czas: 1 minuta / obroty: 4.
PIECZEMY SERNIK
Uzyskana masę na sernik przelewamy do formy. Formę wstawiamy do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą do połowy jej wysokości. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez pierwsze 15 minut (grzanie góra-dół), a przez kolejne 45 minut w temperaturze 160°C. Po tym czasie studzimy sernik przy uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy go do lodówki na 8 godzin.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ I PODAJEMY CIASTO
Do termorobota wlewamy miód i dodajemy masło orzechowe. Mieszamy te składniki wprogramie: według własnych ustawień / czas: 1 minuta 30 sekund / temperatura 50°C / obroty: 2. Polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika i rozprowadzamy. Podajemy gotowe ciasto.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3037,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
253,1 kcal
Tłuszcz
16,2 g
Węglowodany
20,1 g
Błonnik
1,5 g
Białko
13,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowe friands
Czekolada, kakao, cukier puder i cynamon – takie połączenie z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich babeczek!

Klasyczna grochówka
Klasyczna grochówka Karola to mięso, warzywa i czas, który poświęcisz na umiejętne połączenie wszystkich smaków. Ugotuj ją na obiad dla całej rodziny!

Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
Dla fanów truskawkowych smaków - doskonały koktajl oraz truskawki w chrupiącej czekoladzie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
Ta wiosenna kompozycja kolorystyczna na talerzu to nie tylko zdrowy, ale również pyszny sposób na lekką przekąskę!

Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
Zgrillujmy coś pysznego! Proponujemy łososia w rytmie, to znaczy w sosie salsa. Będzie smacznie i bardzo lekko…

Sernik matcha na zimno
Pyszny sernik na zimno o orzeźwiającym smaku matchy, mleczka kokosowego i limonki. Zainspiruj się produktami w stylu azjatyckim i przygotuj to idealne na lato ciasto!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.

Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!

Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
Sprawdzony i szybki przepis na naleśniki z waniliowym nadzieniem zapiekane pod śmietanowym sosem. Pycha!