zywieniesportowcow.pl

Wigilijne pierogi buraczane na słono • przepis • składniki • przygotowanie

Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słono!

Wigilijne pierogi buraczane na słono

Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słono!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
kasza gryczana - 100 g
gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
groch - 200 g
majeranek - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
podgrzybki - 140 g
woda - 270 ml
mąka pszenna typ 450 - 500 g
oliwa z oliwek - 70 ml
sok z buraka - 30 ml
sól - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SŁONY FARSZ:
Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy sól. Wyłączamy gaz i dodajemy olej. Podgrzybki siekamy na drobno, doprawiamy gałką muszkatołową.
3.PRZYGOTOWUJEMY SŁONĄ OKRASĘ:
Kaszę podprażamy na patelni. Następnie chwilę gotujemy z odrobiną wody. Łączymy z pozostawioną cebulką i przekładamy na talerz.
4.GOTUJEMY PIEROGI:
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.
5.PODAJEMY PIEROGI:
Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą.
Wigilijne pierogi buraczane na słono

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SŁONY FARSZ

Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy sól. Wyłączamy gaz i dodajemy olej. Podgrzybki siekamy na drobno, doprawiamy gałką muszkatołową.

3

PRZYGOTOWUJEMY SŁONĄ OKRASĘ

Kaszę podprażamy na patelni. Następnie chwilę gotujemy z odrobiną wody. Łączymy z pozostawioną cebulką i przekładamy na talerz.

4

GOTUJEMY PIEROGI

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.

5

PODAJEMY PIEROGI

Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3732,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

622,1 kcal

🥑

Tłuszcz

18,3 g

🌾

Węglowodany

98,6 g

🥬

Błonnik

7,4 g

💪

Białko

17,8 g

Podobne przepisy

Wigilijne pierogi buraczane na słono - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl