zywieniesportowcow.pl

Potrawka z perliczki z podgrzybkami • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj wyjątkowego połączenia perliczki z podgrzybkami! Odrobina soku z cytryny i słodka śmietanka, doskonale uzupełniają smak tego dania.

Potrawka z perliczki z podgrzybkami

Spróbuj wyjątkowego połączenia perliczki z podgrzybkami! Odrobina soku z cytryny i słodka śmietanka, doskonale uzupełniają smak tego dania.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kumin - 1 łyżeczka
olej rzepakowy - 2 łyżki
podgrzybki - 400 g
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 100 g
śmietana 30% - 200 ml
perliczka - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY MIĘSO:
Perliczkę dzielimy na kawałki (osobno piersi i uda). Posiekany tymianek rozcieramy z solą w moździerzu. Mięso marynujemy w tymianku, soli i pieprzu, dokładnie nacierając każdy kawałek. Na rozgrzanym oleju rumienimy zamarynowane kawałki perliczki. Usmażone mięso wyjmujemy i przekładamy w ciepłe miejsce.
2.DUSIMY POTRAWKĘ:
Pokrojone w drobną kostkę dymki i posiekany czosnek przesmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa, doprawiając wszystko roztartymi w moździerzu ziarnami kminku i solą. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dorzucamy pokrojone podgrzybki. Kiedy grzyby się podsmażą, wkładamy kawałki perliczki. Wszystko razem krótko dusimy i zalewamy słodką śmietanką oraz odrobiną wody i sokiem z cytryny. Dusimy jeszcze ok. 40 minut.
Potrawka z perliczki z podgrzybkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY MIĘSO

Perliczkę dzielimy na kawałki (osobno piersi i uda). Posiekany tymianek rozcieramy z solą w moździerzu. Mięso marynujemy w tymianku, soli i pieprzu, dokładnie nacierając każdy kawałek. Na rozgrzanym oleju rumienimy zamarynowane kawałki perliczki. Usmażone mięso wyjmujemy i przekładamy w ciepłe miejsce.

2

DUSIMY POTRAWKĘ

Pokrojone w drobną kostkę dymki i posiekany czosnek przesmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa, doprawiając wszystko roztartymi w moździerzu ziarnami kminku i solą. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dorzucamy pokrojone podgrzybki. Kiedy grzyby się podsmażą, wkładamy kawałki perliczki. Wszystko razem krótko dusimy i zalewamy słodką śmietanką oraz odrobiną wody i sokiem z cytryny. Dusimy jeszcze ok. 40 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2195,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

548,9 kcal

🥑

Tłuszcz

22,9 g

🌾

Węglowodany

19,7 g

🥬

Błonnik

66,6 g

💪

Białko

66,6 g

Podobne przepisy

Potrawka z perliczki z podgrzybkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl