zywieniesportowcow.pl

Sylwestrowe trufle kokosowe • przepis • składniki • przygotowanie

Domowe trufle kokosowe obtoczone w podpieczonych wiórkach będą doskonale smakować i świetnie prezentować się na sylwestrowym stole. Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj je dla gości!

Sylwestrowe trufle kokosowe

Domowe trufle kokosowe obtoczone w podpieczonych wiórkach będą doskonale smakować i świetnie prezentować się na sylwestrowym stole. Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj je dla gości!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 300 g
likier kokosowy - 60 ml
masło - 50 g
miód - 40 g
mleczko kokosowe - 100 ml
wiórki kokosowe - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PODPIEKAMY WIÓRKI KOKOSOWE:
Wiórki kokosowe wysypujemy równomiernie na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8-10 minut (wiórki powinny pozostać białe).
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KOKOSOWĄ:
Mleczko kokosowe zagotowujemy z miodem. Wsypujemy 200 g pokruszonej białej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę zdejmujemy z ognia i dodajemy miękkie masło.
3.FORMUJEMY KULKI:
Z zimnej masy formujemy kuleczki przy użyciu dwóch łyżeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do zamrażalnika, aż masa stężeje. 100 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i lekko studzimy. Schłodzone trufle obtaczamy w wiórkach kokosowych i pokrywamy warstwą płynnej czekolady, formując jednocześnie równe kuleczki. Ponownie panierujemy w wiórkach. Wstawiamy do lodówki.
Sylwestrowe trufle kokosowe

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPIEKAMY WIÓRKI KOKOSOWE

Wiórki kokosowe wysypujemy równomiernie na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8-10 minut (wiórki powinny pozostać białe).

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KOKOSOWĄ

Mleczko kokosowe zagotowujemy z miodem. Wsypujemy 200 g pokruszonej białej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę zdejmujemy z ognia i dodajemy miękkie masło.

3

FORMUJEMY KULKI

Z zimnej masy formujemy kuleczki przy użyciu dwóch łyżeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do zamrażalnika, aż masa stężeje. 100 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i lekko studzimy. Schłodzone trufle obtaczamy w wiórkach kokosowych i pokrywamy warstwą płynnej czekolady, formując jednocześnie równe kuleczki. Ponownie panierujemy w wiórkach. Wstawiamy do lodówki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3458,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

864,5 kcal

🥑

Tłuszcz

72 g

🌾

Węglowodany

82,2 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

6,2 g

Podobne przepisy

Sylwestrowe trufle kokosowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl