zywieniesportowcow.pl

Tarta z masą krówkową i figami • przepis • składniki • przygotowanie

Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!

Tarta z masą krówkową i figami

Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 150 g
masło - 150 g
mąka pszenna - 250 g
sól - 1 szczypta
jajko - 3 szt.
masa krówkowa - 400 g
śmietana 30% - 50 ml
kwiaty jadalne - 1 łyżka
orzech włoski - 30 g
figi suszone - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY CIASTO:
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Dodajemy sól, zmielone orzechy i miękkie masło. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut. Następnie od razu przekładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 185-190°C przez około 15-20 minut. Obserwujemy ciasto, by zbyt się nie przypiekło. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
2.ZAGOTOWUJEMY MASĘ:
W garnku zagotowujemy śmietankę z masą krówkową. Następnie wlewamy masę na wystudzony spód i wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
3.DEKORUJEMY TARTĘ:
Tak przygotowaną tartę dekorujemy pokrojonymi na cząstki figami, posiekanymi orzechami włoskimi i opcjonalnie jadalnymi kwiatami.
Tarta z masą krówkową i figami

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY CIASTO

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Dodajemy sól, zmielone orzechy i miękkie masło. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut. Następnie od razu przekładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 185-190°C przez około 15-20 minut. Obserwujemy ciasto, by zbyt się nie przypiekło. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

2

ZAGOTOWUJEMY MASĘ

W garnku zagotowujemy śmietankę z masą krówkową. Następnie wlewamy masę na wystudzony spód i wkładamy do lodówki, aby masa stężała.

3

DEKORUJEMY TARTĘ

Tak przygotowaną tartę dekorujemy pokrojonymi na cząstki figami, posiekanymi orzechami włoskimi i opcjonalnie jadalnymi kwiatami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4723,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

393,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,5 g

🌾

Węglowodany

47,4 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy

Tarta z masą krówkową i figami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl