Wegańskie klopsy warzywne • przepis • składniki • przygotowanie
Udany początek dobrej tortilli, dania z makaronem czy zupy zaczyna się od przygotowania tych wegańskich klopsów warzywnych. Spróbuj i jedz je tak, jak lubisz!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLENDUJEMY SKŁADNIKI
Słonecznik zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Kiedy woda zostanie wchłonięta, odsączamy go na sitku i przekładamy do naczynia blendera.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do masy razem z sosem sojowym i musztardą. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
PIECZEMY KLOPSY
Kratkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej klopsy i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2230,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
446,1 kcal
Tłuszcz
21,9 g
Węglowodany
50,6 g
Błonnik
16,4 g
Białko
16,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!

Ekspresowe przekąski sylwestrowe
Organizujesz imprezę? Kinga prezentuje trzy proste przepisy na smaczne przekąski! Który stanie się Twoim ulubionym?

Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
Nietypowy pomysł na danie z wieprzowiną - smażona ze szpinakiem i podawana z sycącą ciecierzycą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
Soczyste szaszłyki, pieczone ziemniaczki i grillowane szparagi – oto tajemnica udanego przyjęcia grillowego!

Curry z tofu, quinoa i jarmużem
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Puszysty sernik na cieście marchewkowym
Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.

Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkami
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!