zywieniesportowcow.pl

Pancakesy faszerowane jabłkiem • przepis • składniki • przygotowanie

To pancakesy, jakich nie znałeś! Naleśniki wypełnione soczystym jabłkiem z pewnością przypadną do gustu Tobie i Twoim bliskim. Sprawdzą się idealnie o każdej porze dnia.

Pancakesy faszerowane jabłkiem

To pancakesy, jakich nie znałeś! Naleśniki wypełnione soczystym jabłkiem z pewnością przypadną do gustu Tobie i Twoim bliskim. Sprawdzą się idealnie o każdej porze dnia.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 20 g
jabłko czerwone - 4 szt.
jajko - 1 szt.
masło - 3 łyżki
masło orzechowe - 120 g
mąka pszenna - 1,5 szkl
mleko - 290 ml
oliwa z oliwek - 20 ml
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODGRZEWAMY MASŁO:
Masło i mleko dajemy do rondelka. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do krótkiego przestudzenia.
2.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI:
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier łączymy w misce.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PANCAKESY:
Jajko wbijamy do rondelka z mlekiem i masłem. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z suchymi składnikami. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
4.PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm.
5.SMAŻYMY PANCAKESY:
Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy jabłka obtoczone w cieście.
Pancakesy faszerowane jabłkiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGRZEWAMY MASŁO

Masło i mleko dajemy do rondelka. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do krótkiego przestudzenia.

2

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier łączymy w misce.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PANCAKESY

Jajko wbijamy do rondelka z mlekiem i masłem. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z suchymi składnikami. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

4

PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm.

5

SMAŻYMY PANCAKESY

Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy jabłka obtoczone w cieście.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3209,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

401,2 kcal

🥑

Tłuszcz

16,2 g

🌾

Węglowodany

53,9 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy

Pancakesy faszerowane jabłkiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl