Wegański sernik roślinny na ciasteczkowym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowy sernik wegański na chrupiącym spodzie z marchewkowych ciastek sprawdzi się idealnie jako deser na święta dla miłośników roślinnych wypieków i nie tylko!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciastka marchewkowe rozdrabniamy. Dodajemy miękkie masło roślinne i dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 7–8 minut. Wyjmujemy i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ
Wszystkie składniki masy sernikowej umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód.
PIECZEMY SERNIK
Formę z sernikiem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.
PODAJEMY SERNIK
Sernik kroimy na porcje i podajemy schłodzony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4646,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
580,8 kcal
Tłuszcz
38,9 g
Węglowodany
45,5 g
Błonnik
1,3 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Brukselka zapiekana z boczkiem
Brukselka to nuda? Nic z tych rzeczy! Wypróbuj przepis Karola i odkryj ją na nowo! Doskonale chrupiąca, podana z boczkiem i doskonałym sosem – w takiej brukselce się w niej zakochasz!

Owocowe smoothie dla dzieci
Wystarczy kilka składników, by przygotować pyszne, pożywne smoothie! Przygotuj je razem z Darią Ładochą!

Zakwas na żurek
Niech ta Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków! Przygotuj zakwas według przepisu Karola i wykorzystaj go jako bazę pysznego żurku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
Jaki jest buddha bowl? Pełen świeżych warzyw, aromatycznych dodatków i smaku! Podejmij się przygotowania go i poznaj nowy, świetny pomysł na lunch do pracy.

Sałatka z fetą i jajkiem
Pyszny dodatek lub przekąska – łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z rukoli, jajek i sera feta, podana z lekkim sosem.

Tost z karmelizowaną brzoskwinią
Tosty? Czujesz już ten wspaniały zapach upieczonego pieczywa? To sprawdź, jak smakuje z serem burrata i karmelizowaną brzoskwinią! To świetny pomysł na przepyszne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
Słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego gotowane na parze, a do tego sos ze smażonych śliwek. Pyszne o każdej porze dnia!

Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
Wypróbuj przepis Mai na orkiszową wersję kulebiaka z kapustą i wędzoną śliwką. Będzie pysznie!

Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
Gnocchi z dodatkiem buraków doskonale komponują się z pesto na bazie orzechów i natki pietruszki.