zywieniesportowcow.pl

Burrata z pesto z rukoli • przepis • składniki • przygotowanie

Siostra mozzarelli – burrata – w odsłonie z pesto z rukoli i prażonej cebuli. Podaj ją koniecznie z aromatycznymi grzankami!

Burrata z pesto z rukoli

Siostra mozzarelli – burrata – w odsłonie z pesto z rukoli i prażonej cebuli. Podaj ją koniecznie z aromatycznymi grzankami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 3 szt.
olej z pestek winogron - 3 łyżki
pistacje - 4 łyżki
ciabatta - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
grana padano - 60 g
burrata - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka czerwona - 0,5 szt.
rukola - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
Dymkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni lekko rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i długo podsmażamy na wolnym ogniu, aż się wysuszy i uzyska słomkowy kolor.
2.PRZYGOTOWYJEMY GRZANKI:
Ciabattę kroimy wzdłuż na 5 kromek, następnie podsmażamy je na patelni, na której smażyła się cebula.
3.UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TALERZU:
Paprykę pokrojoną w paski układamy na płaskim talerzu. Rukolę skrapiamy w misce oliwą, mieszamy i wykładamy na talerz.
Burrata z pesto z rukoli

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Dymkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni lekko rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i długo podsmażamy na wolnym ogniu, aż się wysuszy i uzyska słomkowy kolor.

2

PRZYGOTOWYJEMY GRZANKI

Ciabattę kroimy wzdłuż na 5 kromek, następnie podsmażamy je na patelni, na której smażyła się cebula.

3

UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TALERZU

Paprykę pokrojoną w paski układamy na płaskim talerzu. Rukolę skrapiamy w misce oliwą, mieszamy i wykładamy na talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2214,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1107,0 kcal

🥑

Tłuszcz

86,3 g

🌾

Węglowodany

43,0 g

🥬

Błonnik

43,8 g

💪

Białko

43,8 g

Podobne przepisy

Burrata z pesto z rukoli - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl