zywieniesportowcow.pl

Bulion warzywny • przepis • składniki • przygotowanie

Oto baza wielu zup i dań – bulion! Sprawdź, jakie warzywa połączyć ze sobą, aby otrzymać z nich niezwykle smaczną esencję.

Bulion warzywny

Oto baza wielu zup i dań – bulion! Sprawdź, jakie warzywa połączyć ze sobą, aby otrzymać z nich niezwykle smaczną esencję.

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
seler - 0,25 szt.
liść laurowy - 2 szt.
marchew - 2 szt.
natka pietruszki - 20 g
pieczarki brązowe - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 1 szt.
kapusta włoska - 20 g
por - 0,5 szt.
seler naciowy - 100 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 4 szt.
świeży koperek - 25 g
woda - 1 l
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Marchewkę, pietruszkę oraz korzeń selera obieramy i wkładamy do garnka.
2.GOTUJEMY BULION:
Całość zalewamy wodą, dodajemy ziarenka pieprzu, liście laurowe. Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy pokrywką tak, aby była lekko uchylona. Całość gotujemy ok. 4 godzin.
3.PRZELEWAMY I DOPRAWIAMY BULION:
Bulion nie może się zagotować – wtedy będzie mętny. Całość odcedzamy, gdy warzywa staną się miękkie. Bulion doprawiamy solą i pieprzem.
Bulion warzywny

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchewkę, pietruszkę oraz korzeń selera obieramy i wkładamy do garnka.

2

GOTUJEMY BULION

Całość zalewamy wodą, dodajemy ziarenka pieprzu, liście laurowe. Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy pokrywką tak, aby była lekko uchylona. Całość gotujemy ok. 4 godzin.

3

PRZELEWAMY I DOPRAWIAMY BULION

Bulion nie może się zagotować – wtedy będzie mętny. Całość odcedzamy, gdy warzywa staną się miękkie. Bulion doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

379,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

94,9 kcal

🥑

Tłuszcz

0,8 g

🌾

Węglowodany

20,2 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

3,9 g

Podobne przepisy

Bulion warzywny - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl