zywieniesportowcow.pl

Wegański bekon z tempehu • przepis • składniki • przygotowanie

Roślinna wersja bekonu przygotowana z tempehu jest pyszna! Chrupiąca i pełna białka doskonale nadaje się do kanapek, sałatek czy zup.

Wegański bekon z tempehu

Roślinna wersja bekonu przygotowana z tempehu jest pyszna! Chrupiąca i pełna białka doskonale nadaje się do kanapek, sałatek czy zup.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
tempeh - 200 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ketchup - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżka
syrop klonowy - 10 g
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY TEMPEH:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą: sos sojowy, oliwę, syrop klonowy, ketchup i mieloną paprykę. Tempeh kroimy na cienkie plastry (ok. 2 mm). Każdy plaster moczymy w marynacie.
2.SMAŻYMY TEMPEH:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej kawałki tempehu, aż nabiorą złotego koloru i będą chrupiące. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wegański bekon z tempehu

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY TEMPEH

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą: sos sojowy, oliwę, syrop klonowy, ketchup i mieloną paprykę. Tempeh kroimy na cienkie plastry (ok. 2 mm). Każdy plaster moczymy w marynacie.

2

SMAŻYMY TEMPEH

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej kawałki tempehu, aż nabiorą złotego koloru i będą chrupiące. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

546,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

273,1 kcal

🥑

Tłuszcz

17,5 g

🌾

Węglowodany

14,2 g

🥬

Błonnik

19,5 g

💪

Białko

19,5 g

Podobne przepisy

Wegański bekon z tempehu - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl