Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie • przepis • składniki • przygotowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Składniki
Instrukcje przygotowania
MYJEMY OWOCE
Owoce czarnego bzu wrzuć na sito, a następnie dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym, pilnując żeby nie przykleił się do mokrych owoców.
ODCINAMY GAŁĄZKI
Weź nożyczki i poodcinaj owoce od gałązek. Usuń wszystkie zielone i niejadalne części i zostaw tylko ciemne owoce.
GOTUJEMY OWOCE
W garnku zagotuj litr wody, a potem wsyp do wrzątku cukier i zamieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj owoce czarnego bzu. Gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ok. 30 minut).
MIKSUJEMY OWOCE
Wsadź blender do soku i delikatnie zblenduj owoce, aby wydobyć z nich jeszcze więcej soku.
ODCEDZAMY SOK
Na sicie ułóż gazę, a sito ułóż na słoiku. Zacznij przelewać sok z garnka przez sito. Przecedź go dokładnie, aby oddzielić pestki i resztki owoców od cieczy.
ODSTAWIAMY SOK DO OCHŁODZENIA
Sok pozostaw do ostygnięcia, a potem zakręć słoik i schowaj do lodówki. Tak przygotowany napój będzie zdatny do wypicia przez kilka tygodni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1504 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
250,7 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
63,3 g
Błonnik
0 g
Białko
0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!

Tosty w jajku
Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.

Jabłecznik
Wypełnij dom zapachem pieczonych jabłek. Przygotuj wyśmienity jabłecznik.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.

Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!

Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
Prosty przepis rodem z Niemiec na chrupiące i jednocześnie soczyste piersi kurczaka duszone z jabłkami oraz kapustą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa taco
Masz ochotę na miseczkę pełną rozgrzewających smaków w stylu meksykańskim? Zupa taco według przepisu Kingi poleca się na chłodniejsze dni!

Makaron z boczniakami po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Szparagi na 3 sposoby
Kinga prezentuje trzy pomysły na szparagi – szparagi z burratą, krem ze szparagów i szybką zapiekankę. Który przepis wybierzesz?