zywieniesportowcow.pl

Wegańska pieczeń z dyni • przepis • składniki • przygotowanie

Dynia piżmowa wypełniona warzywnym farszem doskonale sprawdzi się w roli roślinnej pieczeni! Sprawdź, jak wytrawne i słodkie smaki łączą się ze sobą w tym wyjątkowym przepisie Kingi – idealnym na świąteczny czas.

Wegańska pieczeń z dyni

Dynia piżmowa wypełniona warzywnym farszem doskonale sprawdzi się w roli roślinnej pieczeni! Sprawdź, jak wytrawne i słodkie smaki łączą się ze sobą w tym wyjątkowym przepisie Kingi – idealnym na świąteczny czas.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

dynia piżmowa - 1 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
por - 1 szt.
pieczarki brązowe - 250 g
ząbek czosnku - 2 szt.
bułka tarta - 0,25 szkl
komosa ryżowa (quinoa) - 50 g
natka pietruszki - 1 pęczek
powidła śliwkowe - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
sos sojowy - 1 łyżka
brukselka - 200 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY DYNIĘ:
Dynię przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne z pestkami, a miąższ nacinamy w kratkę i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane połówki dyni pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (z termoobiegiem). Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
2.SMAŻYMY PIECZARKI I WARZYWA:
Pieczarki pokrojone w ćwiartki smażymy na patelni na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Gdy się zarumienią, dodajemy por pokrojony w półtalarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość chwilę dusimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Z upieczonej i przestudzonej dyni wydrążamy miąższ, zostawiając ok. 2 cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ dodajemy do składników na patelni wraz z powidłami i sosem sojowym. Całość smażymy ok. 2-3 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY BRUKSELKI:
Brukselki oczyszczamy z zewnętrznych liści, przekrawamy na pół i przekładamy do miski. Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy.
5.FASZERUJEMY DYNIĘ:
Wydrążone połówki dyni faszerujemy przygotowanym farszem. Ostrożnie składamy je w całość i związujemy sznurkiem jak pieczeń – w trzech miejscach.
6.PIECZEMY DYNIĘ:
Dynię przekładamy do naczynia żaroodpornego, wypełniając je po bokach przygotowanymi wcześniej brukselkami tak, aby zapobiec przewróceniu się dyni.
7.PODAJEMY WEGAŃSKĄ PIECZEŃ:
Dynię podajemy na ciepło lub na zimno, z dodatkiem pieczonej brukselki.
Wegańska pieczeń z dyni

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY DYNIĘ

Dynię przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne z pestkami, a miąższ nacinamy w kratkę i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane połówki dyni pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (z termoobiegiem). Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.

2

SMAŻYMY PIECZARKI I WARZYWA

Pieczarki pokrojone w ćwiartki smażymy na patelni na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Gdy się zarumienią, dodajemy por pokrojony w półtalarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość chwilę dusimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Z upieczonej i przestudzonej dyni wydrążamy miąższ, zostawiając ok. 2 cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ dodajemy do składników na patelni wraz z powidłami i sosem sojowym. Całość smażymy ok. 2-3 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY BRUKSELKI

Brukselki oczyszczamy z zewnętrznych liści, przekrawamy na pół i przekładamy do miski. Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy.

5

FASZERUJEMY DYNIĘ

Wydrążone połówki dyni faszerujemy przygotowanym farszem. Ostrożnie składamy je w całość i związujemy sznurkiem jak pieczeń – w trzech miejscach.

6

PIECZEMY DYNIĘ

Dynię przekładamy do naczynia żaroodpornego, wypełniając je po bokach przygotowanymi wcześniej brukselkami tak, aby zapobiec przewróceniu się dyni.

7

PODAJEMY WEGAŃSKĄ PIECZEŃ

Dynię podajemy na ciepło lub na zimno, z dodatkiem pieczonej brukselki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1531,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

191,4 kcal

🥑

Tłuszcz

3,5 g

🌾

Węglowodany

38,2 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy

Wegańska pieczeń z dyni - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl