Babka z niespodzianką • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle urocza babka pokryta marcepanem i słodkimi dekoracjami, która skrywa w swoim wnętrzu niespodziankę! Skuś się na jej przygotowanie i niech w Wielkanoc zaskoczy nie tylko najmłodszych.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KAKAOWE CIASTO
Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy do niej jajka i cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Do gotowej jasnej masy przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
PIECZEMY I STUDZIMY KAKAOWE CIASTO
Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy jego powierzchnię. Pieczemy je w temperaturze 180°C przez ok. 20-30 minut lub do momentu, aż wetknięta w ciasto wykałaczka będzie sucha. Gotowe ciasto studzimy.
WYKRAWAMY I MROZIMY ZAJĄCZKI
Z wystudzonego ciasta kakaowego wykrawamy kształty przypominające głowy zajączków (wszystkie powinny być tej samej wielkości i mieścić się w keksówce). Następnie układamy je jeden na drugim. Tak powstałą wieżę z zajączków owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania jasnego ciasta.
PRZYGOTOWUJEMY JASNE CIASTO
Jajka ubijamy z cukrem przez ok. 5-7 minut, aż staną się jasne i puszyste, a cukier się rozpuści. Kontynuujemy miksowanie masy, cienkim strumieniem wlewamy do niej olej i dodajemy pastę cytrynową. Następnie do ciasta przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia i dodajemy skórkę z cytryny. Ciasto miksujemy aż do dokładnego połączenia się składników.
PIECZEMY BABKĘ Z NIESPODZIANKĄ
Na dno keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy cienką warstwę jasnego ciasta. Następnie układamy w niej zamrożone kakaowe zajączki. Całość zalewamy pozostałym jasnym ciastem. Tak przygotowaną babkę z niespodzianką pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 50-60 minut lub do momentu, aż wykałaczka będzie sucha. Gotową babkę studzimy.
DEKORUJEMY BABKĘ
Marcepan rozwałkowujemy na płat o wymiarach zbliżonych do naszej babki i układamy go na gotowym cieście. Dodatkowo układamy na nim dekoracje cukrowe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6426,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1071,1 kcal
Tłuszcz
57 g
Węglowodany
126,3 g
Błonnik
0 g
Białko
14,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta z owocami kaki
Piękny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser? Taka właśnie jest tarta z owocami kaki! Koniecznie sprawdź, jaka jest pyszna i jak szybko można ją przygotować.

Gnocchi z letnimi warzywami
Szukasz przepisu na szybki i prosty obiad? Sięgnij po pomysł Kingi na gnocchi z patelni z letnimi warzywami. Wystarczy 10 minut i gotowe!

Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Proste składniki – złożony smak! Makaron w prawdziwie włoskim stylu z serem i pieprzem według przepisu Karola zachwyci najbardziej wymagających wielbicieli tej wspaniałej kuchni. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Paella z owocami morza
Owoce morza, warzywa, kurczak i szafran – oto składniki paelli w stylu hiszpańskim, którą przygotujesz według przepisu Karola! Podaj bliskim obiad pełen słońca i południowych smaków!

Pasta z bakłażana i marchewki
Wypróbuj prosty i szybki w wykonaniu przepis na pastę z bakłażana i marchewki. To świetna propozycja pasty kanapkowej!

Zupa z białych warzyw z pulpetami
Imbir, kolendra, mleczko kokosowe i orzeszki ziemne. To przepis Karola na zupę krem i pulpety z nutą azjatycką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
Maczanka krakowska to dość tradycyjne danie pochodzące z tego miasta. Warto jednak poza klasycznym przepisem wypróbować propozycję Karola z dodatkiem imbiru, kolendry, chili i limonki!

Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
Idealne danie, które zjedzą wszyscy domownicy? Quiche bez mięsa, z dodatkiem aromatycznego sera feta i podsmażonych warzyw! Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Grillowane souvlaki z karkówki
Wyjątkowe szaszłyki z karkówki inspirowane kuchnią słonecznej Grecji, czyli souvlaki. Skuś się na to pyszne danie z grilla i podaj je z orzeźwiającym sosem jogurtowym.