zywieniesportowcow.pl

Uszka z grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 300 g
woda - 150 ml
olej - 8 ml
borowiki suszone - 300 g
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
masło - 40 g
sól - 7,5 g
majeranek - 2 g
pieprz czarny - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY CIEKŁE SKŁADNIKI:
W misce połącz ze sobą wodę, olej i sól.
2.DODAJEMY MĄKĘ:
Do płynów dodaj mąkę. Rób to powoli, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiaj ręką, aż nabierze elastyczności.
3.ODŁÓŻ CIASTO NA BOK:
Ciasto zwiń w kulkę, a następnie przykryj folią aluminiową i odstaw na bok do odpoczęcia na 30 minut. Przejdź do przygotowywania farszu.
4.MOCZYMY GRZYBY:
Grzyby wsyp do miski, a potem zalej je ciepłą wodą. Powinny moczyć się przez co najmniej 30 minut, a najlepiej całą noc. Po wymoczeniu opłucz je, odsącz i drobno posiekaj.
5.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Cebulę dokładnie obierz, a potem pokrój i podsmaż na maśle.
6.DODAJEMY GRZYBY:
Do rumianej cebuli dodaj posiekane grzyby i smaż przez 5-6 minut, aby puściły wodę. Dopraw solą (2,5 g), pieprzem i majerankiem. Gotowy farsz odłóż na bok do wystygnięcia.
7.WYKRAWAMY PIEROŻKI Z CIASTA:
Wyciągnij ciasto z miski i rozwałkuj je na blacie podsypanym mąką. Z ciasta wytnij małe krążki, a następnie na każdy z nich nałóż odrobinę chłodnego farszu.
8.SKLEJAMY USZKA:
Ciasto złóż na pół, dokładnie sklej brzegi wzdłuż, a potem sklej ze sobą przeciwległe brzegi, tworząc kształt uszka.
9.GOTUJEMY PIEROŻKI:
Wstaw wodę w garnku, posól ją (ok. 4 g), a gdy zacznie wrzeć, dodaj pierożki. Gotuj uszka przez 5 minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągnij uszka łyżką cedzakową i gotowe! Możesz zjeść je od razu np. ze śmietaną albo podać z barszczem. Takie uszka możesz także zamrozić i przechować do świąt.
Uszka z grzybami

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY CIEKŁE SKŁADNIKI

W misce połącz ze sobą wodę, olej i sól.

2

DODAJEMY MĄKĘ

Do płynów dodaj mąkę. Rób to powoli, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiaj ręką, aż nabierze elastyczności.

3

ODŁÓŻ CIASTO NA BOK

Ciasto zwiń w kulkę, a następnie przykryj folią aluminiową i odstaw na bok do odpoczęcia na 30 minut. Przejdź do przygotowywania farszu.

4

MOCZYMY GRZYBY

Grzyby wsyp do miski, a potem zalej je ciepłą wodą. Powinny moczyć się przez co najmniej 30 minut, a najlepiej całą noc. Po wymoczeniu opłucz je, odsącz i drobno posiekaj.

5

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Cebulę dokładnie obierz, a potem pokrój i podsmaż na maśle.

6

DODAJEMY GRZYBY

Do rumianej cebuli dodaj posiekane grzyby i smaż przez 5-6 minut, aby puściły wodę. Dopraw solą (2,5 g), pieprzem i majerankiem. Gotowy farsz odłóż na bok do wystygnięcia.

7

WYKRAWAMY PIEROŻKI Z CIASTA

Wyciągnij ciasto z miski i rozwałkuj je na blacie podsypanym mąką. Z ciasta wytnij małe krążki, a następnie na każdy z nich nałóż odrobinę chłodnego farszu.

8

SKLEJAMY USZKA

Ciasto złóż na pół, dokładnie sklej brzegi wzdłuż, a potem sklej ze sobą przeciwległe brzegi, tworząc kształt uszka.

9

GOTUJEMY PIEROŻKI

Wstaw wodę w garnku, posól ją (ok. 4 g), a gdy zacznie wrzeć, dodaj pierożki. Gotuj uszka przez 5 minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągnij uszka łyżką cedzakową i gotowe! Możesz zjeść je od razu np. ze śmietaną albo podać z barszczem. Takie uszka możesz także zamrozić i przechować do świąt.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1608,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

402,1 kcal

🥑

Tłuszcz

12,8 g

🌾

Węglowodany

59,2 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy

Uszka z grzybami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl