zywieniesportowcow.pl

Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy • przepis • składniki • przygotowanie

Karol zachwyci Cię pasztetem z jelenia z żurawinami, kaszą i grzybami! Poznaj przepis na kompozycję doskonałą!

Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy

Karol zachwyci Cię pasztetem z jelenia z żurawinami, kaszą i grzybami! Poznaj przepis na kompozycję doskonałą!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
chrzan tarty - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
jabłko czerwone - 3 szt.
bułka tarta - 2 łyżki
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
grzyby suszone - 50 g
jajko - 2 szt.
liść laurowy - 4 szt.
masło - 10 g
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 2 łyżki
kurczak wątróbka - 200 g
ziele angielskie - 4 szt.
żurawina suszona - 50 g
boczek surowy - 200 g
kasza jęczmienna - 200 g
udziec jelenia - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY MIĘSO:
Udziec jelenia doprawiamy solą i pieprzem, możemy pokroić na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy. Udziec przesmażamy wraz z boczkiem na rozgrzanej patelni. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy do miękkości.
2.GOTUJEMY KASZĘ:
Kaszę jęczmienną gotujemy. Suszone grzyby gotujemy do miękkości, a następnie kroimy. Nie wylewamy wody z gotowania grzybów. Wątróbki oczyszczamy i przesmażamy wraz z cebulą. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
3.DOPRAWIAMY PASZTET:
Wszystkie przygotowane i ostudzone składniki mielemy w maszynce do mielenia 2-3 razy. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Doprawiamy całość gałką muszkatołową, solą, pieprzem i 1 łyżką majeranku. Dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy masę. Dodajemy żurawiny i ugotowane grzyby. Podlewamy odrobiną wody z gotowania grzybów.
4.PIECZEMY PASZTET:
Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wierzch posypujemy majerankiem. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 1 godzinę.
5.PRZYGOTOWUJEMY MUS JABŁKOWO-CHRZANOWY:
Jabłka ze skórką pieczemy w piekarniku do miękkości. Miąższ jabłek przekładamy do miski i miksujemy dokładnie z chrzanem. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek.
Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY MIĘSO

Udziec jelenia doprawiamy solą i pieprzem, możemy pokroić na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy. Udziec przesmażamy wraz z boczkiem na rozgrzanej patelni. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy do miękkości.

2

GOTUJEMY KASZĘ

Kaszę jęczmienną gotujemy. Suszone grzyby gotujemy do miękkości, a następnie kroimy. Nie wylewamy wody z gotowania grzybów. Wątróbki oczyszczamy i przesmażamy wraz z cebulą. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

3

DOPRAWIAMY PASZTET

Wszystkie przygotowane i ostudzone składniki mielemy w maszynce do mielenia 2-3 razy. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Doprawiamy całość gałką muszkatołową, solą, pieprzem i 1 łyżką majeranku. Dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy masę. Dodajemy żurawiny i ugotowane grzyby. Podlewamy odrobiną wody z gotowania grzybów.

4

PIECZEMY PASZTET

Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wierzch posypujemy majerankiem. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 1 godzinę.

5

PRZYGOTOWUJEMY MUS JABŁKOWO-CHRZANOWY

Jabłka ze skórką pieczemy w piekarniku do miękkości. Miąższ jabłek przekładamy do miski i miksujemy dokładnie z chrzanem. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4186,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

523,3 kcal

🥑

Tłuszcz

27,5 g

🌾

Węglowodany

47 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

25 g

Podobne przepisy

Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl