zywieniesportowcow.pl

Udka kurczaka z pieczonymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Szybkie w przygotowaniu danie na udka pieczone z warzywami - daj się skusić!

Udka kurczaka z pieczonymi warzywami

Szybkie w przygotowaniu danie na udka pieczone z warzywami - daj się skusić!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 2 szt.
cukinia - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
marchew - 4 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
pieprz ziołowy, mielony - 1 łyżka
pomidorki koktajlowe - 100 g
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżeczka
tymianek świeży - 20 g
kurczak udko - 6 szt.
ziemniak - 6 szt.
szparagi zielone - 10 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.NACIERAMY UDKA MIESZANKĄ PRZYPRAW:
Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sól, suszony tymianek, paprykę, pieprz ziołowy i 1 posiekany ząbek czosnku mieszamy i nacieramy powstałą mieszanką kurczaka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, obsmażamy udka z obu stron na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę.
2.OBTACZAMY WARZYWA W OLIWIE:
Paprykę, obrane buraczki i ziemniaki kroimy w ćwiartki. Marchew obieramy i przekrawamy na pół. Cukinię kroimy w plastry. Szparagi (lub fasolkę) oczyszczamy i dodajemy do reszty warzyw. 1 łyżkę oliwy, 1 posiekany ząbek czosnku i sól mieszamy w dużej misce, wrzucamy warzywa, delikatnie obtaczamy je w oliwie. Układamy wokół kurczaka, dodajemy gałązki tymianku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy przez 30 minut.
3.DO KURCZAKA I WARZYW DODAJEMY GAŁĄZKĘ POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH:
Do kurczaka i warzyw dokładamy gałązkę pomidorków koktajlowych, pieczemy całość jeszcze 10 minut.
Udka kurczaka z pieczonymi warzywami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NACIERAMY UDKA MIESZANKĄ PRZYPRAW

Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sól, suszony tymianek, paprykę, pieprz ziołowy i 1 posiekany ząbek czosnku mieszamy i nacieramy powstałą mieszanką kurczaka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, obsmażamy udka z obu stron na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę.

2

OBTACZAMY WARZYWA W OLIWIE

Paprykę, obrane buraczki i ziemniaki kroimy w ćwiartki. Marchew obieramy i przekrawamy na pół. Cukinię kroimy w plastry. Szparagi (lub fasolkę) oczyszczamy i dodajemy do reszty warzyw. 1 łyżkę oliwy, 1 posiekany ząbek czosnku i sól mieszamy w dużej misce, wrzucamy warzywa, delikatnie obtaczamy je w oliwie. Układamy wokół kurczaka, dodajemy gałązki tymianku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy przez 30 minut.

3

DO KURCZAKA I WARZYW DODAJEMY GAŁĄZKĘ POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH

Do kurczaka i warzyw dokładamy gałązkę pomidorków koktajlowych, pieczemy całość jeszcze 10 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2340 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

390 kcal

🥑

Tłuszcz

13,2 g

🌾

Węglowodany

33,3 g

🥬

Błonnik

21,9 g

💪

Białko

21,9 g

Podobne przepisy

Udka kurczaka z pieczonymi warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl