Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Jabłka i kruszonka to składniki pysznego ciasta, którym kusi Paweł. Dasz się namówić?

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CUKIER WANILIOWY
Z lasek wanilii wyjmujemy nasionka, dodajemy je do cukru i razem miksujemy w mikserze z nożami (nie miksujemy cukru na puder, chodzi o to, żeby cukier dokładnie się wymieszał z nasionkami wanilii). Cukier przesypujemy do słoika, następnie umieszczamy w nim przecięte laski wanilii, z których wyjęliśmy nasionka, i szczelnie zamykamy słoik. Po tygodniu mamy wyśmienity i aromatyczny cukier waniliowy własnej roboty.
WYRABIAMY CIASTO
Miękkie masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy jajka, cały czas obserwując masę (możemy mieć wrażenie, że masa jest delikatnie zwarzona, ale to nie stanowi problemu). Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon). Wszystko dokładnie mieszamy. Do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką przekładamy ciasto i wyrównujemy je na całej powierzchni.
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
Jabłka dokładnie myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na 10 części. Skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie posypujemy cukrem oraz cynamonem. Układamy na powierzchni ciasta, tworząc „wachlarz w okręgu”.
ROBIMY MAŚLANĄ KRUSZONKĘ
W miseczce mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy je do momentu utworzenia się kruszonki (grudek). Gotową kruszonkę rozsypujemy równo na powierzchni całego ciasta.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu) i pieczemy 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy patyczkiem w kilku miejscach, czy jest dobrze wypieczone. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5027,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
314,2 kcal
Tłuszcz
16,7 g
Węglowodany
37,4 g
Błonnik
3,9 g
Białko
3,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

BIGOS W 25 MINUT
Ekspresowa wariacja na temat bigosu według pomysłu Tomka Strzelczyka, gościa Karola Okrasy. Wypróbuj przepis i rozsmakuj się w tym szybkim daniu!

Jagodzianki z serem
Hit każdego lata, czyli jagodzianki! Wypróbuj przepis na te pyszne drożdżowe bułeczki pełne jagód i twarogu.

Malinowe serduszka
Walentynkowy przepis prostu z Cukierni Lidla! Malinowe serduszka z odrobiną czekolady. Idealne, by wyznać miłość!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierogi ruskie
Absolutna klasyka polskiej kuchni i kwintesencja smaku, za którym się tęskni. Delikatne, sprężyste ciasto otulające aksamitne nadzienie z kremowego twarogu i ziemniaków, zwieńczone idealnie zeszkloną cebulką lub chrupiącymi skwarkami. Pierogi ruskie to danie-symbol, kulinarny pewniak! Oto przepis, który trzeba znać.

Syrop imbirowy
Pyszny pomysł na imbirowy napój rozcieńczony wodą lub idealny aromatyczny dodatek do herbaty, lodów albo lemoniady!

Agarowe galaretki jagodowe
Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!

Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!

Tort czekoladowo-orzechowy
Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!