Trifle z kremem spekulatius • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Masło roztapiamy, orzechy pekan dość drobno siekamy. Ciasteczka przekładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozgniatamy na mniejsze kawałki używając wałka. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Kruszonkę pieczemy przez ok. 10 minut. Całość studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM SPEKULATIUS
Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej krem Spekulatius. Odczekujemy kilka minut, aż krem się rozpuści i dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Gotowy krem odkładamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM MASCARPONE
Śmietankę, mascarpone, cukier i ekstrakt z wanilii umieszczamy w misce i ubijamy na sztywno.
SKŁADAMY TRIFFLE
Na dnie wysokiego naczynia umieszczamy ⅓ kruszonki, następnie przekładamy do naczynia połowę kremu Spekulatius i połowę kremu z mascarpone. Całość powtarzamy, na koniec dekorując deser ostatnią ⅓ kruszonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7290,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
729,1 kcal
Tłuszcz
57,5 g
Węglowodany
47,3 g
Błonnik
1,1 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cukiniowe pizze
Oryginalna przekąska z grilla: plastry cukinii przyozdobione pieczarkami, pomidorem, salami i roztopionym serem.

Sernik na zimno z galaretką z truskawkami
Najlepsze słodkie na lato? Takie, którego nie trzeba piec i które ma dużo świeżych owoców! Idealny będzie więc sernik na zimno z galaretką z truskawkami, który zachwyci smakiem i ochłodzi w gorący dzień.

Sałatka z orzechami włoskimi i żurawiną
Oryginalny pomysł na sałatkę łączącą w sobie bogactwo smaku orzechów, fety, słodkiej żurawiny i kremu balsamicznego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapuśniak z kimchi
Gdy rodzima tradycja spotyka się z azjatyckimi inspiracjami, powstaje zupa idealna na chłodniejsze dni: kapuśniak z kimchi! Ta wersja polskiego klasyka jest prosta, szybka i stworzona dla tych, którzy – tak jak Karol – lubią eksperymentować ze smakiem.

Kopiec kreta
Kopiec kreta – klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać! Kakaowe ciasto z dużą ilością kremu śmietankowego i dodatkiem bananów.

Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kajzerki z warzywami
Tradycyjna pszenna bułeczka wypełniona pikantnym, warzywnym farszem. Pyszny pomysł na prostą, a zarazem sycąca przekąskę.

Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
Wszystko to, co najpyszniejsze w sezonie letnim, czyli soczyste i słodkie pomidory truskawkowe podane z sosem z maślanki i szczypiorkowo-szpinakowej oliwy z marynowaną cebulką. Sprawdź, jak świetnie pasują do grillowanego mięsa, ryb, czy warzyw!

Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.