zywieniesportowcow.pl

Pieczona szynka z sosem cebulowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnąca cynamonem, anyżem i karmelizowaną cebulką szynka to świetny pomysł na świąteczny obiad. Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje!

Pieczona szynka z sosem cebulowym

Pachnąca cynamonem, anyżem i karmelizowaną cebulką szynka to świetny pomysł na świąteczny obiad. Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

szynka wieprzowa - 1 kg
cebula - 3 szt.
olej - 3 łyżki
pomarańcza - 1 szt.
rozmaryn świeży - 3 gałązki
anyż gwiazdki - 2 szt.
cynamon - 1 laska
miód - 2 łyżeczki
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżka
wino białe, wytrawne - 230 ml
masło - 1 łyżka
musztarda francuska - 7 łyżeczek

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SZYNKĘ:
Szynkę gotujemy przez ok. 10 minut w gorącej wodzie.
2.KARMELIZUJEMY CEBULĘ I PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Cebule kroimy w piórka i karmelizujemy na rozgrzanym oleju, dość często mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy: skórkę z połowy i sok z całej pomarańczy, rozmaryn, gwiazdki anyżu, laskę cynamonu i miód. W moździerzu rozbijamy czarny pieprz i także dodajemy go na patelnię. Całość podlewamy białym winem. Do cebuli dodajemy też masło i mieszamy, aż się rozpuści. Cebulę chwilę gotujemy, dodajemy musztardę, ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
3.PIECZEMY SZYNKĘ:
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę cebuli. Na to wykładamy szynkę, układamy na niej pozostałą cebulę i polewamy sosem. Pieczemy ją pod przykryciem przez ok. 30 minut, co ok. 10 minut podlewając mięso zgromadzonym na dnie sosem. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy szynkę przez kolejne 15 minut.
4.REDUKUJEMY SOS:
Szynkę wyjmujemy z piekarnika i w tym samym naczyniu smażymy na średnim ogniu, aż większość płynu wyparuje, uważając by cebula się nie przypaliła. Z naczynia żeliwnego wyjmujemy zioła, gwiazdki anyżu i laski cynamonu.
5.PODAJEMY SZYNKĘ:
Szynkę podajemy jeszcze gorącą, pokrojoną w grube plastry, na zredukowanym sosie z cebuli.
Pieczona szynka z sosem cebulowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SZYNKĘ

Szynkę gotujemy przez ok. 10 minut w gorącej wodzie.

2

KARMELIZUJEMY CEBULĘ I PRZYGOTOWUJEMY SOS

Cebule kroimy w piórka i karmelizujemy na rozgrzanym oleju, dość często mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy: skórkę z połowy i sok z całej pomarańczy, rozmaryn, gwiazdki anyżu, laskę cynamonu i miód. W moździerzu rozbijamy czarny pieprz i także dodajemy go na patelnię. Całość podlewamy białym winem. Do cebuli dodajemy też masło i mieszamy, aż się rozpuści. Cebulę chwilę gotujemy, dodajemy musztardę, ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

3

PIECZEMY SZYNKĘ

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę cebuli. Na to wykładamy szynkę, układamy na niej pozostałą cebulę i polewamy sosem. Pieczemy ją pod przykryciem przez ok. 30 minut, co ok. 10 minut podlewając mięso zgromadzonym na dnie sosem. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy szynkę przez kolejne 15 minut.

4

REDUKUJEMY SOS

Szynkę wyjmujemy z piekarnika i w tym samym naczyniu smażymy na średnim ogniu, aż większość płynu wyparuje, uważając by cebula się nie przypaliła. Z naczynia żeliwnego wyjmujemy zioła, gwiazdki anyżu i laski cynamonu.

5

PODAJEMY SZYNKĘ

Szynkę podajemy jeszcze gorącą, pokrojoną w grube plastry, na zredukowanym sosie z cebuli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2653,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

265,3 kcal

🥑

Tłuszcz

11,4 g

🌾

Węglowodany

14,1 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

22,6 g

Podobne przepisy

Pieczona szynka z sosem cebulowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl