zywieniesportowcow.pl

Tradycyjna pascha wielkanocna • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak łatwo przygotujesz tradycyjną paschę wielkanocną z nutą wanilii, cytryny, limonki i kandyzowanej skórki pomarańczy!

Tradycyjna pascha wielkanocna

Zobacz, jak łatwo przygotujesz tradycyjną paschę wielkanocną z nutą wanilii, cytryny, limonki i kandyzowanej skórki pomarańczy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 120 g
cytryna - 1 szt.
jajko - 3 szt.
skórka pomarańczy kandyzowana - 50 g
masło - 200 g
migdały płatki - 30 g
rodzynki - 50 g
rum - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
ser twaróg tłusty - 500 g
wanilia - 3 g
limonka - 1 szt.
śmietana 30% - 150 ml
bakalie - 100 g
czekoladowe jajka - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY MASĘ:
Twaróg przecieramy przez sito, aby powstała kremowa masa. Rodzynki zalewamy rumem. Do dużej misy przekładamy żółtka, cukier oraz nasionka z przeciętej na pół laski wanilii i ucieramy do momentu, aż masa będzie puszysta i kremowa (ok. 5 minut). Dodajemy śmietankę i wszystko mieszamy. Misę z masą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważając, aby dno misy nie stykało się z wrzątkiem. Całość ucieramy jeszcze 10 minut – niech masa nieco zgęstnieje. Misę zdejmujemy z garnka i stawiamy na blacie. Cały czas ucierając składniki, dodajemy na zmianę miękkie masło i przetarty twaróg.
2.DO MASY DODAJEMY BAKALIE:
Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy do niej szczyptę soli oraz rodzynki, skórkę otartą z cytryny i limonki, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz płatki migdałów. Mieszamy.
3.DO DONICZKI WLEWAMY MASĘ:
Czystą doniczkę z dziurką wykładamy gazą. Do tak przygotowanego naczynia wlewamy masę twarogową. Przykrywamy ją gazą. Dociskamy cięższą miską lub słoikiem, aby pascha się ścięła, a nadmiar płynu wyciekł. Doniczkę ustawiamy w lodówce na 12 godzin, najlepiej w mniejszej misce tak, aby z dziurki ściekał płyn. Doniczkę stawiamy na talerzu do góry dnem, zdejmujemy, usuwamy gazę. Paschę możemy udekorować bakaliami lub wielkanocnymi czekoladowymi jajkami.
Tradycyjna pascha wielkanocna

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY MASĘ

Twaróg przecieramy przez sito, aby powstała kremowa masa. Rodzynki zalewamy rumem. Do dużej misy przekładamy żółtka, cukier oraz nasionka z przeciętej na pół laski wanilii i ucieramy do momentu, aż masa będzie puszysta i kremowa (ok. 5 minut). Dodajemy śmietankę i wszystko mieszamy. Misę z masą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważając, aby dno misy nie stykało się z wrzątkiem. Całość ucieramy jeszcze 10 minut – niech masa nieco zgęstnieje. Misę zdejmujemy z garnka i stawiamy na blacie. Cały czas ucierając składniki, dodajemy na zmianę miękkie masło i przetarty twaróg.

2

DO MASY DODAJEMY BAKALIE

Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy do niej szczyptę soli oraz rodzynki, skórkę otartą z cytryny i limonki, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz płatki migdałów. Mieszamy.

3

DO DONICZKI WLEWAMY MASĘ

Czystą doniczkę z dziurką wykładamy gazą. Do tak przygotowanego naczynia wlewamy masę twarogową. Przykrywamy ją gazą. Dociskamy cięższą miską lub słoikiem, aby pascha się ścięła, a nadmiar płynu wyciekł. Doniczkę ustawiamy w lodówce na 12 godzin, najlepiej w mniejszej misce tak, aby z dziurki ściekał płyn. Doniczkę stawiamy na talerzu do góry dnem, zdejmujemy, usuwamy gazę. Paschę możemy udekorować bakaliami lub wielkanocnymi czekoladowymi jajkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4110 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

822 kcal

🥑

Tłuszcz

60 g

🌾

Węglowodany

62,3 g

🥬

Błonnik

19,8 g

💪

Białko

19,8 g

Podobne przepisy

Tradycyjna pascha wielkanocna - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl