zywieniesportowcow.pl

Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na tradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z kapustą kiszoną z dodatkiem kumkwatów!

Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem

Szukasz pomysłu na tradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z kapustą kiszoną z dodatkiem kumkwatów!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 2 łyżki
bulion warzywny - 150 ml
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
kumkwat - 120 g
masło - 2 łyżki
masło klarowane - 3 łyżki
pomarańcza - 0,5 szt.
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 60 g
płatki kukurydziane - 90 g
kapusta kwaszona - 850 g
sznycel z indyka - 4 szt.
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY KUMKWATY:
Kapustę kiszoną odcedzamy na sitku. Kumkwaty zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 1 minutę, a następnie odcedzamy. Proces powtarzamy jeszcze raz. Kumkwaty przelewamy zimną wodą, kroimy każdy na 3-4 plasterki, usuwając przy tym pestki.
2.SMAŻYMY SZNYCLE Z INDYKA:
Płatki kukurydziane dokładnie rozgniatamy i przekładamy do głębokiego talerza. Sznycle z indyka myjemy, osuszamy, umieszczamy w woreczku do zamrażania i rozbijamy na płasko. Sznycle doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy najpierw w mące, a następnie w lekko roztrzepanych jajach i panierujemy w płatkach kukurydzianych, dobrze je przy tym dociskając. Sznycle smażymy na gorącym maśle klarowanym przez 3-4 minuty z każdej strony, a następnie osączamy na ręczniku papierowym. Kapustę doprawiamy ewentualnie większą ilością cukru, podajemy ze sznyclami i kleksem śmietany.
Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY KUMKWATY

Kapustę kiszoną odcedzamy na sitku. Kumkwaty zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 1 minutę, a następnie odcedzamy. Proces powtarzamy jeszcze raz. Kumkwaty przelewamy zimną wodą, kroimy każdy na 3-4 plasterki, usuwając przy tym pestki.

2

SMAŻYMY SZNYCLE Z INDYKA

Płatki kukurydziane dokładnie rozgniatamy i przekładamy do głębokiego talerza. Sznycle z indyka myjemy, osuszamy, umieszczamy w woreczku do zamrażania i rozbijamy na płasko. Sznycle doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy najpierw w mące, a następnie w lekko roztrzepanych jajach i panierujemy w płatkach kukurydzianych, dobrze je przy tym dociskając. Sznycle smażymy na gorącym maśle klarowanym przez 3-4 minuty z każdej strony, a następnie osączamy na ręczniku papierowym. Kapustę doprawiamy ewentualnie większą ilością cukru, podajemy ze sznyclami i kleksem śmietany.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3273,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

545,6 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

33,3 g

🥬

Błonnik

70,2 g

💪

Białko

70,2 g

Podobne przepisy

Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl