zywieniesportowcow.pl

Tortilla z kurczakiem i guacamole • przepis • składniki • przygotowanie

Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!

Tortilla z kurczakiem i guacamole

Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 1 kg
cebula dymka - 6 szt.
papryka żółta - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
fasola czerwona z puszki - 400 g
ser gouda - 300 g
tortilla - 6 szt.
awokado - 3 szt.
oliwa z oliwek - 40 ml
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz biały - 1 szczypta
kolendra świeża - 0,5 pęczka
śmietana 18% - 100 g
szczypior cebuli - 1 pęczek
limonka - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Mięso kroimy w kawałki, papryki w paski, czosnek w plastry, a papryczki chili i cebule w drobną kostkę. Kolendrę siekamy. Ser ścieramy na tarce.
2.SMAŻYMY MIĘSO I WARZYWA:
Kurczaka smażymy na części oliwy. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Do usmażonego mięsa dodajemy papryczkę chili, czosnek i cebulę. Chwilę smażymy i przekładamy do miski.
3.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z FASOLI:
Fasolę rozcieramy za pomocą noża na desce, doprawiamy sokiem z limonki i niewielką ilością oliwy. Dodajemy do papryki. Mieszamy.
4.SKŁADAMY TORTILLE:
Na połowie każdej tortilli układamy ser, następnie kurczaka, warzywa i ponownie posypujemy startym serem. Tortille składamy na pół i po kolei smażymy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, aż nabiorą złotego koloru, a ser się roztopi. Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty.
5.PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE:
Miąższ z awokado rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy 20 ml oliwy, posiekaną papryczkę i czosnek, sól, pieprz i kolendrę. Następnie całość skrapiamy sokiem z limonki i dokładnie mieszamy. Guacamole polewamy pozostałą oliwą i tak podajemy.
6.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Śmietanę przekładamy do miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki, doprawiamy do smaku sokiem z limonki.
Tortilla z kurczakiem i guacamole

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Mięso kroimy w kawałki, papryki w paski, czosnek w plastry, a papryczki chili i cebule w drobną kostkę. Kolendrę siekamy. Ser ścieramy na tarce.

2

SMAŻYMY MIĘSO I WARZYWA

Kurczaka smażymy na części oliwy. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Do usmażonego mięsa dodajemy papryczkę chili, czosnek i cebulę. Chwilę smażymy i przekładamy do miski.

3

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z FASOLI

Fasolę rozcieramy za pomocą noża na desce, doprawiamy sokiem z limonki i niewielką ilością oliwy. Dodajemy do papryki. Mieszamy.

4

SKŁADAMY TORTILLE

Na połowie każdej tortilli układamy ser, następnie kurczaka, warzywa i ponownie posypujemy startym serem. Tortille składamy na pół i po kolei smażymy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, aż nabiorą złotego koloru, a ser się roztopi. Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty.

5

PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE

Miąższ z awokado rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy 20 ml oliwy, posiekaną papryczkę i czosnek, sól, pieprz i kolendrę. Następnie całość skrapiamy sokiem z limonki i dokładnie mieszamy. Guacamole polewamy pozostałą oliwą i tak podajemy.

6

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Śmietanę przekładamy do miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki, doprawiamy do smaku sokiem z limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6194,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1032,4 kcal

🥑

Tłuszcz

45,1 g

🌾

Węglowodany

65,7 g

🥬

Błonnik

12,4 g

💪

Białko

61,8 g

Podobne przepisy

Tortilla z kurczakiem i guacamole - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl